Külföld

Atomfegyvereket telepíthet a NATO Finn- és Svédországba

A NATO nem ad biztonsági garanciát Oroszországnak és nem zárja ki a nukleáris fegyverek telepítésének lehetőségét a reménybeli új tagállamok, Finn- és Svédország területén – szögezte le Camille Grand, az észak-atlanti szövetség főtitkár-helyettese a közelmúltban.

Szerinte minden országnak joga van eldönteni: akarja-e, illetve hozzájárul-e ahhoz, hogy a katonai tömb elsőcsapás-mérő eszközök bevetésére alkalmas támaszpontokat létesítsen náluk. Kár, hogy ezt nem így gondolták például Kuba esetében, mert akkor az egész Disznó-öbölbéli fiaskót el lehetett volna kerülni…
De, ami ennél is fontosabb, a NATO ezzel megszegi az 1997-es vállalásait.

Az észak-atlanti szerződés szervezete és Moszkva akkor létrehozott egy kölcsönös egyeztető tanácsot. Ennek megalapításakor mindkét fél elkötelezte magát a nukleáris arzenáljának kölcsönös ellenőrzése és további leszerelése, valamint amellett, hogy egymás határai mentén nem alakítanak ki rakétaállásokat.

Tehát az USA, ami azzal vádolja Kínát és Oroszországot, hogy azok felrúgták a „szabályokon alapuló nemzetközi rendet”, ismét bemutatta: teljesen megbízhatatlan, és a két- vagy többoldalú egyezményeket csak annyiban hajlandó betartani, amennyiben előnye származik belőlük.

Valentyina Matvijenko, az orosz Szövetségi Tanács elnöke ennek nyomán arról beszélt: Oroszországban kizárólag megtorló fegyverként vethetőek be a nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták.

A NATO azonban a madridi csúcstalálkozójának záródokumentumában úgy fogalmazott: bármely tagállam „létfontosságú érdekében” atomcsapás mérhető az agresszorra. Lássuk be, ez egy gumiszabály, hiszen ki dönti el, mi a „létfontosságú érdek”? Ráadásul válaszlépésre kényszeríti Moszkvát. Könnyen lehet, hogy az észak-atlanti fenyegetés miatt a Duma olyan új törvényt fogad el, miszerint az atomarzenál a jövőben megelőző csapásra is bevethető.

Az orosz vezetés egyébként a világ békéje érdekében évek óta azt követeli, hogy az USA, illetve annak katonai szövetsége vonja vissza a nukleáris fegyvereit az úgynevezett harmadik országokból.

Ismert az is, hogy az ukrajnai háború egyik indokát az adta, hogy Volodimir Zelenszkij bejelentette, csatlakoznak a NATO-hoz és Washington atomrakétákat telepít majd az országba, amivel 3,5 perc alatt elpusztíthatják Moszkvát.

Összegezve, itt az idő, hogy végre a Nyugat is betartsa a „szabályokon alapuló nemzetközi rendet”, és ne viselkedjen úgy minden helyzetben, mint egy westernhős. John Wayne-nel ellentétben mi ugyanis nem vagyunk golyóállók.

(Bekezdések)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább