Külföld

Arizona államban Zyklon B-vel akarják kivégezni a halálraítélteket

Régi, jól bevált szerhez nyúlnak, ami a tapasztalatok alapján hatékony…

Arizona állam arra készül, hogy a halálraítélteket Zyklon B-vel végezzék ki, ugyanazzal a gázzal, amelyet a nácik használtak a haláltáborok gázkamráiban — írja könnyes szemmel egy kicsit aggódva a The Jerusalem Post újságírója.

Az arizonai büntetés-végrehajtási hivatal több mint 2 000 dollárt költött a hidrogén-cianidként is ismert halálos gáz előállításához szükséges összetevőkre, és ellenőrzéseket végeztek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a 22 éve használaton kívüli gázkamrájuk működőképes állapotban van.

A republikánusok által ellenőrzött államban 2014 óta nem hajtottak végre kivégzést, amikor egy halálos injekció rosszul sült el, de most azon dolgoznak, hogy visszaállítsák a halálbüntetést.

2014-ben Joseph Wood kivégzése két órán és 15 injekción keresztül tartott, mielőtt halottnak nyilvánították. Azóta az állam nem hajtott végre kivégzést.

Az utolsó személy, akit Arizonában gázzal végeztek ki, a német állampolgárságú Walter LaGrand volt, akit fegyveres rablásért ítéltek el, és 1999-ben végeztek ki. Egy szemtanú beszámolója szerint 18 percig tartott a halála, és végig hevesen köhögött.

LeGrand kivégzése után a gázkamrát nem használták többé, de most a hatóságok ismét arra készítik elő.

Az egyik első halálraítélt, akit kivégzésre ítéltek, a 65 éves Frank Atwood, akit 1984-ben egy gyermek megöléséért ítéltek el, de Atwood ügyvédi csapata tiltakozott, mondván, hogy az állam siet a kivégzés időpontjának kitűzésével, annak ellenére, hogy folyamatban van a vizsgálat ügyfelük esetleges ártatlanságának megállapítására.

Azzal is érveltek, hogy a büntetés-végrehajtási osztály által vásárolt kálium-cianid nem felel meg az állami kivégzési protokollnak, amely kifejezetten előírja, hogy csak nátrium-cianidot szabad használni. Ez nem elhanyagolható részlet, mondta Joseph Perkovich ügyvéd.

„Frank Atwood felkészült a halálra, de nem akarja, hogy megkínozzák és egy elfuserált kivégzésnek tegyék ki” – tette hozzá Perkovich. (forrás: neokohn)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább