Belföld Kiemelt

Árammal védi tulajdonát egy borászat Olaszliszkán, a tolvajok felháborodtak

A roma jogvédők gettosodásról beszélnek…

„Olaszliszkán 4 méteres falat emeltek a romák és a gádzsók közé! A falba áramot vezettek” – tették közzé roma jogvédők a Facebookon, videókkal is alátámasztva állításukat. A felvételeken valóban egy épület tövében magasló szürke fal látható, amelynek tetején villanyvezetékek futnak végig, rajta „Vigyázat” feliratú figyelmeztető táblákkal – számol be az esetről az euronews.

A roma jogvédők (World Roma Federation)  rögtön egy petíciót is megfogalmaztak a gettosodás ellen.

Ne falak és villanypásztorok koordinálják az életünket. Jogunk van a szabad élethez! Alkotmányos jogunk a szabad mozgás. Olaszliszka egy új terror hely, az embereket fasiszta és megfélemlítő eszközökkel rabszolga szinten koordinálják. Roma társadalmat éhbérért dolgoztatják. Nem engedik a gettó felszámolását és a nyomor megszüntetését. Ne engedjük, hogy így folytatódjon. Mi is emberek vagyunk és jogunk van élni!

Az Euronews elérte Olaszliszka polgármesterét, aki közölte: az önkormányzatnak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz, sem a falról, sem az elektromos kerítésről nem a testület döntött. Kerekes Attila szerint ráadásul nem is a szegregátum van körbekerítve hosszú évek óta, hanem valóban a szomszédos borászatot keríti el a fal, vagyonvédelmi okokból.

„Nem ok nélkül döntöttek így” – közölte a polgármester, szerinte ugyanis a telepről rendszeresen jártak át lopni a borászat területére, volt, hogy a fal sem volt akadály: csákánnyal vágtak bele lyukat. „Úgyhogy igen, a cég ezt megelégelte és letárgyalta az Émásszal, elektromos áramot vezettek be a kerítésbe, de az csak csap és üt, nem öl. Ráadásul tábla is felhívja erre a figyelmet” – mondta Kerekes Attila, aki egyébként úgy tudja, az elektromos kerítés is már hónapok óta működik.

Sztojka Katalin roma jogvédő is úgy tudja, egy borász cég van a szomszédban, de ez még nem magyarázza a falra hirtelen felhúzott kerítést, benne a 380V-os árammal. A fal állítólag nemcsak a felvételeken látszódó Dankó Pista utcán fut végig, hanem majdnem az egész romatelepet körbekeríti. Sztojka kedden vizsgálódik a helyszínen, és elmondása szerint feljelentést kíván tenni az ügyben.

Olaszliszka utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor 2006-ban egy tanár, Szögi Lajos autója által elsodort roma kislány hozzátartozói meglincselték a tanárt. (forrás: euronews)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább