Külföld

Antony Blinken Kjevben: Az Egyesült Államok újabb egymilliárd dollárral segíti Ukrajnát

Kijevbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki Volodimir Zelenszkij elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is tárgyal az Ukrajnának szánt újabb segélyről.

Az amerikai külügyminiszter egy olyan időpontban tárgyal az ukrán fővárosban, amikor az ukrán ellentámadás lassabban halad, mint azt remélték – jegyzi meg a CNN.

Ez Antony Blinken harmadik látogatása Kijevben a háború megkezdése óta.

A Kyiv Independent arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani látogatás azon a napon történik, amikor az ukrán erők „visszavertek” egy orosz rakétacsapást Ukrajna fővárosa ellen.

A légierő jelentése szerint az ukrán erők éjjel „lelőttek” 25 Shahed kamikaze drónból 15-öt és mind a nyolc rakétát, amelyet Oroszország indított útjára.

A washingtoni külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint a megbeszélések során Blinken várhatóan egy több mint 1 milliárd dolláros újabb segélycsomagot jelent be Ukrajnának, a csomag tartalmáról azonban a CNN nem közölt részleteket.

„Kijev nyugati partnereinek, különösen az Egyesült Államoknak növelniük kellene biztonsági támogatásukat, hogy segítsék Ukrajnát a folyamatban lévő ellentámadásban” – jelentette ki egy nappal korábban David Petraeus volt CIA-igazgató és nyugalmazott amerikai tábornok a Kijevi Biztonsági Fórum rendezvényén.

A volt tábornok dicsérte az Egyesült Államok vezető szerepét a kijevi rezsimnek nyújtott katonai segélyek terén, és hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház, a Kongresszus és az amerikai nép „a második világháború óta eltelt időszakban példátlan támogatást nyújtott”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább