Kiemelt Külföld

Angliai tisztifőorvos: A legveszélyesebb időszakába lép a nagy-britanniai koronavírus-járvány

olvasási idő:1 perc, 47 másodperc

Megnyíltak hétfőn a koronavírus elleni oltások tömeges beadására kialakított központok Angliában. Az angliai tisztifőorvos szerint ugyanakkor a nagy-britanniai koronavírus-járvány a legveszélyesebb időszakába lép a következő néhány hétben, mielőtt érződni kezd az oltások hatása.

Hétfőtől hét hatalmas angliai központ kapcsolódott be a több mint egy hónapja folyó oltási kampányba. Londonban, Newcastle-ban, Manchesterben, Birminghamben, Bristolban, Epsomban és Stevenage-ben nyíltak meg e zömmel sport- és konferenciaközpontokban kialakított oltási helyszínek, amelyek egyszerre több tízezer oltásra jelentkezőt fogadhatnak. Közöttük van a világhírű Epsom Downs lóversenypálya, valamint a világ egyik legnagyobb fedett rendezvényközpontja, a kelet-londoni ExCel Centre is.
Boris Johnson brit miniszterelnök az e létesítmények megnyitását bejelentő múlt heti sajtóértekezleten kijelentette: ezeknek az oltási központoknak a kialakítása lehetővé teszi, hogy e hét közepétől naponta több százezren megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig hozzávetőleg kétmillióan kapták meg a vakcinát.

Hozzátette: csak Angliában már most naponta 200 ezren részesülnek a koronavírus elleni oltásban.

A brit kormány meghirdetett célkitűzése az, hogy február 15-ig az egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) által a legveszélyeztetettebb kategóriába sorolt négy lakossági csoport minden tagja megkaphassa az oltást.
Ez azt jelenti, hogy Angliában 12 millióan, a 68 millió lakosú Egyesült Királyság egészében 16 millióan megkapják a koronavírus elleni vakcinát a jövő hónap közepéig.

Matt Hancock a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a kormány céljai között szerepel az Egyesült Királyság teljes felnőtt lakosságának beoltása a nyár végéig.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a brit kormány eddig több mint 350 millió adag vakcinát rendelt.
Chris Whitty angliai tisztifőorvos a BBC televízió hétfői betelefonálós műsorában ugyanakkor kijelentette: mindenkinek a lehetséges minimumra kell korlátoznia a kapcsolattartást másokkal mindaddig, amíg az oltási kampány hatása érezhetővé válik.

Whitty professzor – aki a brit kormány egészségügyi főtanácsadójának tisztségét is ellátja – azt mondta: a következő néhány hét jelenti a nagy-britanniai koronavírus-járvány legveszélyesebb szakaszát.

Hangsúlyozta: egyedül Angliában több mint 30 ezren vannak kórházban az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány első hullámának tavaly áprilisi tetőzése idején 18 ezer beteg szorult kórházi kezelésre Angliában.

atv.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább