Kiemelt Külföld

Anglia: A tej és a sajt is rasszista

És még mindig tudják fokozni…

Nem csak rasszista, hanem a környezetre is káros az, ha a gyerekeknek sok tejterméket adnak az iskolában, állítja egy klímaaktivista. Szerinte a laktózérzékeny emberek közül sokan színesbőrűek, emiatt számít diszkriminációnak az, ha a gyerekek sokszor kapnak tejet és sajtot.

Mindig meg tudják lepni a közönséget a szélsőséges klímaaktivisták. Ez történt a mostani esetnél is, az Extinction Rebellion (XR) egyik angliai szárnyának az aktivistája ugyanis azzal állt elő, hogy diszkriminatív az, ha a gyerekeknek az iskolában tejet és sajtot adnak. Alison Plaumer szerint a világ népességének a 65 százaléka laktózérzékeny, és közülük sokan a BAME közösségbe tartoznak, azaz fekete bőrűek, ázsiaiak vagy valamilyen etnikai kisebbség tagjai.

Éppen ezért számít rasszistának az, ha sok tejterméket kapnak az iskolában a gyerekek. Az XR aktivistája szerint inkább növényi alapú étrendre lenne szükség heti két napon az állami iskolákban. Ennek elérésére egy petíciót is indított Brighton and Hove városi tanácsánál, amellyel azt is el akarja érni, hogy a tanács által szervezett eseményeken a koronavírus-járvány elmúlta után csak növényi alapú ételeket szolgáljanak fel.

Az aktivista szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az emberek átállnának a növényi alapú étrendre. Az állattenyésztés és a halászat miatt folyik ugyanis az erdőirtás és a vizek szennyezése, többek között. Alison Plaumer példákat is felhozott Angliából arra, hogy néhány helyen már nem szolgálnak fel húst a városi eseményeken, vagy húsmentes napot tartanak minden héten egyes iskolákban.

A tejnél egyébként már korábban is felmerült a rasszizmus vádja.

Egy ausztrál férfi tavaly a Pauls márka tejének a címkéjét találta rasszistának, mert arra az van írva, hogy „okosabb, fehér tej”. Dr. Stephen Hagan szerint ez nagyon sértő a fekete emberekre nézve, mert azt sugallja, hogy a tej csak az okos, fehér embereknek való, az okos, fekete embereknek nem. Ugyanakkor a tej címkéjén az „okosabb” kifejezés arra utal, hogy alacsony zsírtartalmú az ital, a „fehér” pedig egyszerűen a tej színét jelzi, amit nem lehet megváltoztatni. (V4NA hírügynökség/sussexlive)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább