Külföld

Amerikai zsoldoscsoportra mért csapást Oroszország

Az orosz hadsereg csapást mért az Academi (korábban: Blackwater) amerikai katonai magánvállalat és a Kraken ukrán nacionalista alakulat egységeire a donyecki régióban lévő Kramatorszk és Mikolajivka térségében

– közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt állította, hogy az orosz fegyveres erők sikeresen visszavertek minden ukrán támadást a déli fronton, Mikolajiv-Krivij Rih irányából. Mint mondta, itt az ukrán fél az elmúlt nap folyamán több mint 180 katonát, két harckocsit és hét páncélozott járművet veszített. Egy nappal korábban ugyanitt Konasenkov szerint 120 ukrán katona esett el, valamint hét harckocsi és 13 gyalogsági harcjármű vált üzemképtelenné.

A szóvivő azt mondta, hogy az ukrán 65. gépesített dandár állásaira mért koncentrált tűzcsapások következtében a Zaporizzsja megyei Kirove falunál mintegy száz katona vesztette életét és tíz haditechnikai eszköz semmisült meg. A donyecki régióban az ukrán 54. és 93. gépesített dandár, valamint 10. hegyi rohamdandár több mint 110 katonát és 20 egységnyi hadfelszerelést veszített.

Az orosz légierőnek Harkiv megyében az ukrán 14. gépesített dandárra, Herszon megyében pedig a 63. gépesített dandárra és a területvédelem 3. független zászlóaljára mért precíziós csapásai következtében 150 ukrán katona esett el és 17 haditechnikai eszköz pusztult el. A donyecki régióban, Zajcevénél 53. gépesített dandár Ajdar “nacionalista” alakulatának 24. zászlóalja elvesztette személyi állományának több mint felét, az alegység maradványait visszavonták Csasziv Jarba.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok csapásai Mikolajiv megyében eltalálták az ukrán Primorje (Tengermellék) hadseregcsoport irányítási és koordinációs parancsnokságát, valamint az ukrán fegyveres erők további három vezetési pontját a donyecki, a harkivi és a zaporizzsjai régióban. Konasenkov szerint Harkiv közelében megsemmisült az ukrán 14. gépesített dandár lőszerraktárára, amelyben több mint 7500 nyugati gyártmányú lövedéket tároltak, és a 128. hegyi rohamdandár lőszerraktára a Zaporizzsja megyei lévő Dolinkánál.

Emellett csapás érte 47. ukrán tüzérségi egységet, 127. élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, beleértve az amerikai Academi zsoldoscsoport és a Kraken “nacionalista” alakulat állásait Kramatorszk és Mikolajivka területén, megsemmisült továbbá egy amerikai gyártmányú M777-es tarack, egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer irányító radarját, valamint egy légvédelmi radarállomás. Az orosz légvédelem lelőtt nyolc drónt és nyolc HIMARS-rakétát.

Herszonban szombat este orosz biztonsági szervek egy fegyveres csoportot semlegesítettek a helyi hatóságok szerint, a város vasútállomása közelében. Vasárnap újabb csapás érte a regionális közigazgatás épületét.

Gyenisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője kijelentette, hogy az ukrán hadseregnek az elmúlt egy nap alatt végrehajtott terrorista tüzérségi támadásai következtében 9 civil meghalt, 17 pedig megsebesült, köztük egy nyolcéves kislány. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja közölte, hogy Kujbisevben egy négyemeletes lakóházat találtak el HIMARS-rakéták.

A donyecki területvédelmi törzs szerint újabb támadás érte a jelenivkai börtönt, ahol ukrán hadifoglyokat tartanak fogva. Ezúttal egy fogoly életét vesztette életét, egy négy pedig megsebesült. A létesítményre nyolc 155 milliméteres, NATO-szabványú lövedéket lőttek ki.

A Donyecktől mintegy tíz kilométerre délre található Jelenivkát július 29-én éjjel ért rakétatámadás következtében 50 ukrán hadifogoly halt meg – többségében az Azov “nacionalista” alakulat tagjai – , további 73 pedig megsebesült. A helyszínen amerikai HIMARS sorozatvető lövedékének szilánkjait találták meg a szakadár hatóságok szerint.

Zaporizzsja megye orosz megszállás alá Melitopoli járásában megkezdődött az “ukránbarát propagandát folytató” személyek kiutasítása a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. Négy embert arra hivatkozva toloncoltak ki, hogy zavarták az iskolákban az oktatást és akadályozták a helyi lakosságot az orosz részről kinevezett katonai és polgári közigazgatással való együttműködésben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább