Kiemelt

Amerikai népszava: A DK kihátrált az öntörvényű Márki-Zay mögül

A DK kihátrált az öntörvényű Márki-Zay mögül, akivel nem lehet együttműködni, mostantól minden felelősség az övé.

 

Rejtett üzenetet tartalmazó, de beszédes nyilatkozatot tett közzé Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Facebook oldalán (ami már nem is elérhető), amit alaposan félreértett számos magyar újság, leginkább a Blikk, mikor azt írta, hogy “Gyurcsány Ferenc is beállt Márki-Zay mögé: ezentúl azt tesszük, úgy és akkor, amikor azt ő kéri, mert ő a kapitány”. Ennek éppen az ellenkezője történt: a nyilatkozat azt jelenti, hogy a DK kivonult Márki-Zay mögül és nem vesz részt a közös kampányban, csak akkor csinál bármit, ha Márki-Zay kéri. De ő nem fogja kérni.

A DK elnökének nyilatkozata a legteljesebb mértékben igazolta az előrejelzéseinket, hogy Márki-Zay öntörvényű, s Donáth Anna, a Momentum elnöke által is fideszesnek nevezett kampánya az ellenzéki összefogást lényegében szétveri. Gyurcsány nem mondta fel az ellenzéki összefogást, elkerülte, hogy a választási vereség miatt a DK-t tegyék felelőssé. Olyan nyilatkozatot tett, ami csak látszólag jelenti Márki-Zay támogatását, valójában az ellenkezőjéről szól. Leválnak róla. A közös kampányból kiszállnak, csinálja Márki-Zay, amit akar, a felelősség mostantól az övé.

Diplomatikus módját választotta Gyurcsány Ferenc annak, hogy elhatárolódjon Márki-Zay Péter tevékenységétől. A 444.hu elemzése is sejtet valamit a színfalak mögötti helyzetről (“Hová tűnt az ellenzék?” címmel írtak a témáról), s ebben is olvasható az a fontos megállapítás, hogy Márki-Zay semmiből nem enged, biztos a dolgában, nem lehet befolyásolni, képtelenség együttműködni vele. Ez látszik az előválasztási győzelme óta, hogy megy a maga feje után, s mint kiderült, semmit nem fogadott el az ellenzéki pártok véleményéből és kéréseiből.

Ennek eredménye, hogy a DK – egyesek által “hűségnyilatkozatnak” vélt állásfoglalásban – elzárkózott tőle, és ráruházott minden felelősséget. Nem tudjuk, mi történik a kulisszák mögött, de mivel az ellenzéki összefogás pártjai a közelmúltban döntöttek egy közös kampánytanács létrehozásáról, felállt egy közös kampánystáb (amiből a Momentum eredeti embereit máris mások váltották fel), azt lehet gyanítani, hogy a közös kampányt Márki-Zay úgy képzeli el, hogy az lesz, amit ő akar, s ő azt csinál, amit akar. A DK pedig ehhez nem adja a nevét, hanem jelzi: ebben ők nincsenek benne.

(nepszava.us)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább