Külföld

Amerika szerint az oroszok háztartási gépek alkatrészeit építik bele fegyverekbe

Amerika szerint az oroszok háztartási gépek alkatrészeit építik bele fegyverekbe

Az Egyesült Államok által vezetett szankciók miatt az orosz haderő arra kényszerült, hogy háztartási gépekből kinyert félvezetőket, chipeket építsenek be fegyverrendszereibe – állítja Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter a Washington Post beszámolója szerint.

Raimondo azt állítja: az ukrán fegyveres erők arról adtak neki hírt, hogy az orosz haderőtől zsákmányolt fegyverrendszerekbe épített chipek, félvezetők részben háztartási gépekből származtak.

Raimondo ismerteti: február óta 70%-kal csökkent az Egyesült Államok technológia-exportja Oroszország felé, melynek célja az, hogy elzárják az orosz haderő hozzáférését a katonai technológiához.

A miniszter arra nem tér ki, hogy valószínűleg hónapok, ha nem évek kérdése, hogy lássuk az amerikai exportkorlátozások eredményét, hiszen az Ukrajnában használatos fegyverrendszereket nemhogy évekkel, de sok esetben évtizedekkel ezelőtt, még a Szovjetunió idején gyártották.

Így tehát a háború kezdete óta foganatosított amerikai intézkedések hatása még egészen biztosan nem látszik az orosz fegyverrendszereken, de az nem elképzelhetetlen, hogy korábbi szankciók miatt már rá voltak szorulva arra az oroszok, hogy valóban háztartási megoldásokat emeljenek át haditechnikai célokra.

Erről árulkodik egy nemrég zsákmányolt Orlan-10-es drón is, melyet az ukrán fegyveres erők szétszedtek, benne igencsak fura megoldások sorozatát fellelve: https://www.portfolio.hu/global/20220509/szetszedtek-az-ukranok-egy-meregdraga-orosz-dront-szinte-hihetetlen-mit-talaltak-benne-543659

Forrás: Portfolio,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább