Belföld

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Momentum

Aláírásgyűjtésbe kezd a Momentum a magyar oktatás érdekében – jelentette be a párt európai parlamenti képviselője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A hazaáruló Donáth Anna a Széll Kálmán téren felállított aláírásgyűjtő pultok előtt elmondta, korábbi kezdeményezésük támogatását kérik a társadalom minden tagjától, vagyis hogy az Európai Bizottság kösse az uniós források kifizetését a tanárok és diákok három követelésének teljesítéséhez.

Azonnali 50 százalékos pedagógusbéremelésre van szükség, vissza kell vonni a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztést, azaz a státusztörvényt, valamint átfogó oktatási reformot kell kidolgozni – sorolta a követeléseket. Az oktatás a nemzet jövőjébe történő befektetés, és aki nem veszi ezt komolyan, „a nemzetet köpi szembe” – fogalmazott.

Donáth Anna közölte, az aláírásokat országszerte és online, az europaioktatas.eu oldalon is gyűjti a Momentum, majd azokat elviszi a bizottsághoz, hogy bemutassa, mennyien állnak az ügy mögött.

Felidézte, a magyar oktatás érdekében felszólalt az EP-ben és találkozott Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, akihez azokat a magyar diákokat is elvitte, akiket vegzált a rendőrség, akik a saját jogaikért tüntettek, és ezért „cserébe gumibotot és könnygázt kaptak”.

Azt mondta, a bizottság teljesen megdöbbent, hogy 16-18 éves fiatalokat vegzál a hatalom, miközben ők nem tesznek mást, mint érvényesítik az oktatáshoz való jogukat, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartája is biztosít számukra.

Donáth Anna közölte, párttársával, Cseh Katalinnal azért dolgoznak, hogy választóik, a magyar állampolgárok hangját elvigyék az Európai Parlamentbe, továbbá azon is, hogy az uniós forrásokat közvetlenül fizessék ki a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak. Egy másik kérdésre, miszerint a Momentum miből adna 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak, ha akadályozza az uniós források lehívását, az ellenzéki politikus közölte, az uniós források megérkezésének egyedüli gátja a magyar kormány.

Hozzátette: mind a három követelés azonnal végrehajtható, egyetlen mozdulattal megoldható, a költségvetésben arra van pénz, amire van politikai akarat.

A Momentum politikusa azt mondta, tudják, hogy az oktatás tagállami hatáskör, nem is azt kérik, hogy az Európai Bizottság dolgozza ki a magyar állam helyett az oktatási reformot, hanem azt kérik, hogy az igazságügyi reformhoz hasonlóan a bizottság szabja meg az oktatás reformjának irányát. Azzal is érvelt, hogy szerinte sérül a diákok Alapjogi Chartában biztosított oktatáshoz való joga, az alapjogokra hivatkozva pedig már rengeteg mindenben lépett fel a bizottság.

A Momentum továbbra is Magyarország ellen dolgozik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább