Külföld

Aggódik az ENSZ, a magyar melegek nem tudnak örökbefogadni

Lenne még miért aggódni…

Az elmúlt két évben 13 alkalommal jelezte a magyar kormánynak az emberi jogok védelméért és alkalmazásáért felelős intézmény, az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága, ha szerintük jogsértés történt, és így tettek legutóbb is, december 15-én, amikor a kilencedik Alaptörvény-módosítás és az örökbefogadás szigorítása miatt írtak a kormánynak.

Azt kérték, vonják vissza a törvényjavaslatot, mert szerintük azok alapvető jogokat sértenek, mivel “kirekesztő módon az ellenkező nemű párokra szűkítik le a család fogalmát, az azonos nemű párokat kizárják az örökbefogadásból, a gyerekek nevelésének megfelelő irányává pedig a keresztény kultúrát, illetve a gyerek születésekor meghatározott nemet jelölik ki” – írja a 444 és a Telex.

Visszavonás nem történt, a kormány aznap szavazta meg a javaslatokat, válaszul pedig december 18-án kelt levelükben azt írták, hogy szerintük a nemzetközi jog azért nem határozza meg, mi a család, mert valójában az államokra bízza, hogyan definiálja, kezeli azt.

A kormány szerint csak a biológiai meghatározás került be a törvénybe, de ez nem jelenti társadalmi csoport jogainak korlátozását. Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága a 444-nek azt mondta, hogy aggasztónak találják a család fogalmának szűkítését, “hiszen tovább súlyosbítja az ettől eltérő családok megbélyegzettségét, és teret ad az azonos nemű párok diszkriminációjának”.

Nyugtalanítónak találják a “születéskori nem identitás alapjául történő kijelölését is”, mert “ez a gyakorlat komoly aggályokat vet fel az állampolgárok önrendelkezéshez való jogával kapcsolatban, és ugyancsak növeli a kijelölt iránytól eltérő emberek megbélyegzettségét, velük szemben az erőszak, a meghurcolás és a bántalmazás kockázatát” – válaszolták a melegek “jogaiért” igencsak aggódó lap megkeresésére. (k.info)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább