Külföld

Afgán exelnök figyelmeztette Európát: milliók jönnek

Ashraf Ghani volt afgán elnök egy új többmilliós Európába érkező menekülthullámra figyelmeztet.

A Bildnek adott interjújában Ashraf Ghani volt afgán elnök, aki jelenleg száműzetésben él az Egyesült Arab Emírségekben, figyelmeztette Európát: „Milliók próbálnak most elmenekülni Afganisztánból.” Néhány hónapon belül ezek a tömegek Európa(Magyarország) határán is ott lesznek. Nem sok idő marad az államhatár őrizésének újragondolására, hívja fel a figyelmet az osztrák sajtó egy része.

Ghani megemlített több okot is mai miatt elindulnak a menekültek:  „Afganisztánban sok ember elvesztette az összetartozás érzését és a reményt, miután a tálibok átvették a hatalmat. 44 év megállás nélküli erőszak után Afganisztán népének elege van abból, hogy országuk csatatér. Emellett Afganisztán egészségügyi rendszere is összeomlik a koronajárvány miatt.

Az, hogy ezek az emberek tömegei hogyan jutnak el Afganisztánból Európába, csak pénzkérdés – mondja Aschraf Ghani ex-elnök: „A menekülő afgánok többsége eljut Németországba, ha kifizetik a csempészeket.” Ha pedig Németországba akar menni, akkor Ausztrián és akár Magyarországon is át kell mennie a balkáni útvonalon . És sokan ott is maradnak Ausztriában a magas szociális juttatások miatt, amit a migránsok kapnak, figyelmeztetnek az osztrák újságok Ghani szavai után.

Az afgánok első nagyobb csoportjai már idén ősszel megérkezhetnek a határra.

Egyre többen mondják, hogy az osztrák szövetségi kormánynak mihamarabb döntést kell hoznia a határvédelem megváltoztatásáról az illegális bevándorlási kísérletek egyértelmű elutasításával

Az osztrák sajtó megemlíti a legfrissebb ( július végén közzétett) adatok, mely szerint az év első felében 31 050 migráns kért menedékjogot Ausztriában. Ezek többsége Afganisztánból (7325) érkezett, ezt követi Szíria (6680), Tunézia (3810), Pakisztán (3110) és India (2025). Idén augusztus 12-ig már csaknem 330 embercsempészt tartóztattak le – ismertette az adatokat Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter. Ehhez jön hozzá még 57 ezer ukrán menekült.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább