Belföld

Áder János: Sok a tennivaló és kevés az idő

Sok a tennivaló és kevés az idő a klímaváltozás, a vízválság és más fenntarthatósági problémák ügyében – erről beszélt Áder János köztársasági elnök a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében csütörtökön.

Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csak nő a szén-dioxid-szint a légkörben, ma már a másfél fokos felmelegedési pálya csak álom, sokkal inkább a háromfokos válhat valóra.

– Ha így folytatjuk, egy évtized múlva a hőhullámos napok száma ötszörösére, az aszályos időszakoké két és félszeresére nő egy szeptemberi belga–német kutatói elemzés szerint. Ha nem cselekszünk, 2030-ban közel 60 százalékkal lesz magasabb a szén-dioxid-kibocsátás, mint 1990-ben. Tennivaló van bőven – mondta az államfő.

Hozzátette: a klímaváltozás problémája mellett más hasonló súlyú kérdések is felmerülnek, így például a vízválság, a biodiverzitás hanyatlása, az urbanizáció, a körforgásos gazdaság.

Az államfő ugyanakkor kiemelte: Magyarországnak sok európai országhoz képest jobb a startpozíciója, 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a kibocsátást, míg 12 uniós országban ennél kisebb mértékű volt a csökkenés, öt országban pedig nőtt az emisszió.

Jó hír, hogy Magyarországon fél évtizede minden évben megduplázódott a naperőművi kapacitás, idén nyáron pedig már több áramot termeltünk napenergiával, mint szén égetésével. Szeptember elején az eucharisztikus kongresszuson bemutatkoztak azok az elektromos meghajtású buszok, amelyekből az évtized végéig 1300 forgalomba áll, lecserélve a városi közlekedésben használt járműveket.

– És jó hír az is, hogy új lendületet vett az erdőtelepítés – mondta a köztársasági elnök.

– Kevesebb mint harminc évünk van arra, hogy átálljunk a körforgásos gazdaságra. Hogy Magyarország klímasemleges legyen. Hogy átalakítsuk energiarendszerünket. Hogy megteremtsük az okosvárosok építésének és a fenntartható közlekedésnek a feltételeit. Hogy megállítsuk a biodiverzitás hanyatlását. És hogy kialakítsuk mindennek az úgynevezett zöldfinanszírozási feltételeit – figyelmeztetett Áder János a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább