Külföld

A Walt Disney szerint már három hónapos gyerekek is lehetnek rasszisták

A faji egyenlőtlenség ellen továbbképzést szerveznek…

A The Blaze amerikai hírportál arról számol be, hogy a Walt Disney, a világ egyik legnagyobb média-konglomerátuma nemrég útjára indította legújabb, a faji egyenlőtlenség ellen kidolgozott továbbképzési programsorozatát kifejezetten a fehérbőrű alkalmazottai számára. A vállalati tréning a következő modulokat tartalmazza: „rendszerszintű rasszizmus”, „fehér előjogok”, „fehér sebezhetőség”, „mikroagresszió”, „antirasszizmus”.

A tréningsorozat kézikönyve szerint Amerikában a rendszerszintű rasszizmus és a transzfóbia hosszú évekre nyúlik vissza, s ennek az állításnak az alátámasztására felvonultatott érvek között az az információt is megjelenik említési szinten, hogy a koronavírus-járvány Amerikában elsősorban a fekete lakosság soraiban követelte a legtöbb halálos áldozatot.

A továbbképzés tananyaga megkéri az alkalmazottakat, hogy ne kérdőjelezzék meg a vállalat fekete alkalmazottainak a rendszerszintű rasszizmussal kapcsolatos személyes tapasztalatait. A könyv arra is figyelmezteti a továbbképzés résztvevőit, hogy a fekete amerikaiak elleni rasszizmus nem keverendő össze az Amerikában élő többi színesbőrű közösség elleni megkülönböztetéssel, ugyanis a feketék ellen irányuló rasszizmusnak egyedi története és történelme van, amely létrehozta a rasszizmusnak azt a vállfáját, amely kizárólag a feketék ellen nyilvánul meg, más kisebbségek ellen nem.

Az új tréningprogram keretében a Disney 75 pontban és a témában ismert irodalom felsorolásával foglalja össze azoknak az ajánlásoknak a listáját, amelyek útmutatásul szolgálnak, hogy „mit tehetnek a fehérbőrűek a faji igazságosságért”, például: „meg kell szüntetni a rendőrség finanszírozását”, „tüntess el a könyvespolcodról minden gyarmatosító témájú és rabszolgasággal is foglalkozó könyvet”, „támogass pénzügyileg egy, a fehér kiváltságok ellen fellépő aktivista csoportot, például a Black Lives Matter-mozgalmat”, „idejekorán ébreszd fel a gyermekedben a faji igazságosság iránti fogékonyságot”, azzal indokolva ez utóbbi ajánlást, hogy „már a kisbabák is diszkriminálnak faji alapon”.

A könyv egyik ábrája megemlíti, hogy a gyermekeknek már három hónapos korukban is lehetnek rasszista megnyilvánulásaik, de a négyéves csemeték „már egészen bizonyosan részrehajlóak lesznek a fehérekkel”, írja Christopher F. Rufo filmes szakemberre hivatkozva a The Blaze.

A Walt Disney vállalat arra kéri fehér alkalmazottait, hogy ellenőrizzék és lássák be saját kiváltságos, előjogokkal teli helyzetüket  „fehér előjogok listájának” átfutásával, amelyen ezek az ellenőrző kritériumok szerepelnek: „fehérnek születtem”, „heteroszexuális vagyok”, „férfi vagyok”, „a születéskori nememmel azonosulok”, „soha nem erőszakoltak meg”, „nem használok közösségi közlekedést”, „még sosem neveztek terroristának”.

A Disney azt tanácsolja a képzés tananyagában, hogy az alkalmazottak távolodjanak el attól a „tengelytől”, amely eddig számukra a normát jelentette: a fehér közösségek domináns kultúrájától és értékeitől, egy attól teljen eltérő irányába. (origo)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább