Külföld

A volt elnök testvérét is letartóztatták homoszexualitás miatt a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigeteki rendőrség közölte, hogy jelenleg tucatnyi személy ellen nyomoznak, de már biztosan bíróság elé állítják azt a három férfit, akiket július 28-án tartóztattak le. A három férfit, köztük egy rendőrtisztet, valamint az ország volt köztársasági elnökének, a parlament jelenlegi elnökének a testvérét azután tartóztatták le, hogy július 12-én elfogtak egy szexmunkásként dolgozó bangladesi férfit. A rendőrség azután lépett, hogy a közösségi médiában olyan videók és képernyőmentések tűntek fel, amelyeken a gyanúsítottak szexuális kapcsolatot létesítenek az elfogott szexmunkással. Ha elítélik őket, akkor akár nyolc év börtönbüntetés és 100 korbácsütés is várhat rájuk.

 

A hatóságoknak ejteniük kell a már letartóztatott négy férfi elleni vádakat és le kell állítaniuk a további személyek elleni vizsgálatokat, szólít fel a Human Rigths Watch. A jogvédő szervezet szerint a rendőrség célja csupán a szélsőséges helyi csoportok megnyugtatása. Ehelyett a kormánynak azonnali intézkedéseket kellene hoznia, hogy hatályon kívül helyezzék büntető törvénykönyv 2014-es módosítását, amely a nemzetközi emberi jogi normákkal ellentétben bűncselekménynek minősíti a “jogellenes szexuális közösülést”.

 

“A maldív hatóságoknak azonnal fel kell függeszteniük az igazságtalan és nyilvánvalóan politikai indíttatású vizsgálatokat, és ehelyett be kellene tartaniuk a nemzetközi jogi normákat. A kormánynak hatályon kívül kell helyeznie az azonos neműek közötti konszenzusos kapcsolatokat kriminalizáló törvényeket, amelyek diszkriminálják az LMBTQ állampolgárokat, bevándorlókat és turistákat, és amelyek visszaélésekhez vezetnek” – mondta Graeme Reid, a Human Rights Watch leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű jogokkal foglalkozó igazgatója.

 

Mohamed Hameed rendőrfőnök tájékoztatása szerint eddig 38 olyan személyt azonosítottak, akik szexuális kapcsolatban álltak a bangladesi férfival, és a vizsgálatokat követően mindannyiuk ellen büntetőeljárást indítanak. A hatóságok már lefoglalták 18 érintett személy útlevelét is.

 

A letartóztatásokra egy olyan időszakban került sor, amikor a Maldív-szigeteki kormány a szélsőséges iszlamista csoportok haragjával néz szembe. Ennek oka, hogy a hatóságok őrizetbe vettek több mint 20 embert, köztük két vallási vezetőt és egy volt parlamenti képviselőt, amiért azok részesei voltak a nemzetközi jóganap alkalmából tartott rendezvény elleni erőszakos támadásnak. A június 21-i eseményen kormánytisztviselők és külföldi diplomaták is megjelentek, csakhogy a szélsőségesek a rendezvényt a bálványimádás és a többistenhit ünnepének minősítették. A helyzetet bonyolítja, hogy július 25-én épp a kormánykoalíciót alkotó egyik párt nyilvánította tiltottá a jógát, és ennek a pártnak a vezetője a jelenlegi belügyminiszter.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább