Külföld

A török hadsereg kivonul Szíriából

Törökország, Szíria és Oroszország védelmi miniszterei egy moszkvai találkozón megállapodtak a török csapatok Észak-Szíriából történő kivonásáról – jelentette damaszkuszi forrásokra hivatkozva az Al-Watan című újság.
A lap egyik beszélgetőpartnere szerint a tárgyalások eredménye “Törökország megállapodása volt a csapatok teljes kivonásáról az általa északon megszállt szíriai területekről, valamint Ankara megerősítette, hogy tiszteletben tartja Szíria szuverenitását és integritását”.

A találkozón az M4-es autópálya megnyitásáról szóló 2020-as megállapodás végrehajtásáról is szó esett – tette hozzá a forrás.

Emellett a tárgyalófelek hangsúlyozták, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt Törökországban betiltott alakulatai

“Izrael és az Egyesült Államok ügynökei, és a legnagyobb veszélyt jelentik Törökországra és Szíriára”.

Várhatóan szakbizottságokat hoznak létre az elért megállapodások végrehajtásának biztosítására, és ha szükséges, a felek újabb találkozókat tartanak majd az intézkedések további összehangolása érdekében – zárja a lap.

A három ország katonai vezetői december 28-án Moszkvában tárgyaltak egymással. 11 éve ez volt az első hivatalos találkozó Ankara és Damaszkusz között. Az orosz védelmi minisztérium szerint a felek megállapították a párbeszéd konstruktív jellegét és annak folytatásának szükségességét a szíriai helyzet és a régió egészének további stabilizálása érdekében.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább