Belföld

A terrorizmus vádjával elítélt székelyek szabadon bocsátásáról döntött a Brassói Bíróság

olvasási idő:52 másodperc

Az ítélet még nem jogerős…

A koholt vádak alapján, koncepciós perben terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáról döntött a Brassói Bíróság.

A szerdán, illetve csütörtökön kimondott elsőfokú ítélet kivonatát a bíróságok portálján tették közzé. Az ítéletek nem jogerősek, a hivatalos közlés utáni három napban az ügyészség fellebbezést nyújthat be ellenük.

Beke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhették a feltételes szabadlábra helyezésüket. Azóta négy, erre vonatkozó kérést nyújtottak be, a börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, az ügyészség fellebbezése után azonban a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta az ítéletet.

A teljességgel ártatlanul bebörtönzött székely hazafiaknak bő hét hónap múlva lejár a büntetésük.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

[Forrás: MTI]

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább