Belföld

A tankerületnél tüntettek a karinthys tiltakozók

A pénteki tanár- és diáktüntetések részeként a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz vonultak a Karinthy Frigyes Gimnázium tüntetői.

A pénteki napra is tiltakozó akciókat szerveznek tanárok és diákok. A péntek déli adatok szerint 78 iskolából mintegy 730 tanár kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

A polgári engedetlenségi akciókra annak kapcsán kerül sor, hogy szerdán a budapesti Karinthy, Vörösmarty és Eötvös gimnáziumokból összesen nyolc tiltakozó gimnáziumi tanártól váltak meg azonnali hatállyal a tankerületek.

A tankerületek közleménye szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

Péntek folyamán a Karinthy gimnázium tanárjai diákokkal együtt tüntetnek és tiltakoznak, az iskola nem nyit ki ezen a napon. A Vörösmartyban is rendkívüli szünetet rendeltek el, a tanárok 90 százaléka tagadta meg a munkát. Az Eötvösben a diákok az intézmény kapuiban tüntetnek. Nem lesz további tanítás a Veress Pálné és a Kőbányai Szent László Gimnáziumban sem a hiányzó tanárok miatt. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium gyásznapot tartanak a pedagógusok.

A karinthys tüntetők péntek délután a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz vonultak tiltakozásul, ahol a bezárt épület előtt a kirúgott tanárok mellett szólaltak fel.

Szombat délután ötre tüntetést hirdettek a diákok a tankerületeket irányító Klebelsberg Központ épülete elé a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A Belügyminisztérium azt közölte: a minisztérium a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. A BM szerint a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. Kiemelték: a diákok életkoruktól függetlenül tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás. A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább