Külföld

A tálibok több ezer Iszlám Állam foglyot engedtek szabadon

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára pénteken megerősítette, hogy több ezer Iszlám Állam foglyot szabadítottak ki, miután az Egyesült Államok átadott bázisokat az afgán kormánynak.

Az Iszlám Állam több ezer foglyának szabadon bocsátását vizsgálják, miután az Iszlám Állam öngyilkos merénylője csütörtökön a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér egyik kapujánál megölt 13 amerikai katonatisztet és számos afgánt és más nemzetek polgárait. – írta meg a Breitbart.

“Nem tudom a pontos számot – egyértelműen több ezerre tehető, ha mindkét börtönt figyelembe vesszük, mert mindkettőt a tálibok vették át és ürítették ki” – mondta Kirby, a Bagram légibázison és a Kandahar légibázison lévő börtönökről beszélve, amelyekben ISIS foglyokat tartottak.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok nem adta át a foglyokat Guantanamónak, mert a terv az volt, hogy a börtönöket átadják az afgán nemzeti biztonsági erőknek:

Ők voltak felelősek a börtönökért és a bázisokért, ahol ezek a börtönök voltak, és ahogy a tálibok előretörtek, nem láttuk az afgánok ellenállásának szintjét, hogy megtartsanak bizonyos területeket vagy bázisokat, és sajnos ezek voltak azok a bázisok, amelyeket az afgánok nem tartottak meg.

“Ezeket a feladatokat a retrográd tervnek megfelelően már áprilisban átadtuk” – mondta.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább