Külföld

A tálibok pénzügyi segítséget követelnek Németországtól

És megbocsájtják nekik, hogy az amcsik mellé álltak…

Az afganisztáni hatalomátvétel után a tálibok diplomáciai elismerést és pénzügyi segítséget követelnek Németországtól.

Erős és hivatalos diplomáciai kapcsolatot szeretnénk Németországgal – fogalmazott a Welt am Sonntagnak Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője, aki szerint a németeket mindig szívesen fogadták Afganisztánban.

Zabihullah Mudzsáhid szerint a németek nagyjából száz évvel ezelőtt már sok jót tettek az országért, de sajnos később csatlakoztak az amerikaiakhoz. „Ezt megbocsátjuk” – mondta.

A tálibok új kormánya pénzügyi támogatást, humanitárius segítséget és együttműködést szeretne az egészségügyben, a mezőgazdaságban és az oktatásban – nemcsak Berlintől, hanem más országoktól is.

Mindeközben a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) felszólította a német kormányt, hogy „anyagilag és technikailag” támogassa Törökországot az afgán főváros, Kabul repülőterének további üzemeltetésében.

Törökország túlnyomórészt muszlim országként inkább tárgyalhat a tálibokkal, és biztosíthatja a kabuli repülőtér folyamatos működését a helyszínen, mint más NATO-partnerek – vélekedik Alexander Graf Lambsdorff, az FDP külpolitikai szakértője.

A német külügy elmondta, hogy a repülőtér folyamatos működése a tálibokkal folytatott tárgyalások egyik kulcskérdése. A szövetségi kormány kész támogatni a reptér újraindítását. A tálibok nemrég arról is nyilatkoztak, hogy aki el szeretné hagyni Afganisztánt, továbbra is elhagyhatja. (index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább