Külföld

A tagállami vétójog eltörlését követelte Cseh Katalin

A Facebookon közzétett videójában Cseh Katalin arról beszélt az Európai Parlament plenáris ülésén, hogy a gyorsabb és határozottabb döntéshozatal érdekében az Európai Tanácsban el kell törölni az egyhangúsággal történő döntéshozatal szabályát.

A Momentum alelnöke, EP-képviselője úgy fogalmazott, itt vagyunk egy szomszédos országban zajló háború közepén, és Európa még mindig küzd a helyes külpolitikai álláspont kialakításával.

Cseh Katalin szerint a leggyorsabb megoldás az egyhangúsági szabály eltörlése a Tanácsban.

„Itt az ideje, hogy komolyan foglalkozzunk az egyhangúság megszüntetésével” – nyomatékosította álláspontját a Momentum képviselője.

A közösségi oldalára kitett bejegyzésében hozzátette: „nem szabad hagynunk, hogy egyetlen tagállam vétója túszul ejtsen egy teljes közösséget, hogy ezzel akadályozva legyen a gyors és határozott, egységes uniós fellépés”.

Cseh Katalin még márciusban sürgette, hogy Magyarország szállítson fegyvereket Ukrajnába, a magyar kormány határozott, békepárti álláspontja ellenére.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább