Külföld

A szerb elnök nem vesz részt az EU-Nyugat-Balkán-csúcson

Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak – közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.

A szerb elnök egy csütörtök esti interjúban jelentette ki, hogy nem hajlandó elmenni az EU-Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is.

Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb éppen csütörtökön, amikor Albin Kurti miniszterelnök egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Korábban a koszovói kormány munkájában a Belgrádhoz hű, Szerb Lista politikusai vettek részt, ám ők november elején a két entitás közötti rendszámtáblavita miatt lemondtak, és elhagyták az intézményeket. Nenad Rasic, a Haladó Demokrata Párt (PDP) politikusa nem került be a parlamentbe a legutóbbi választásokon, és nem ért egyet azzal, hogy a koszovói szerbeknek minden lépésüket össze kellene hangolniuk a belgrádi döntésekkel. – Írja a Pink televízió nyomán az Oroszhírek

Aleksandar Vucic az interjúban “terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurtit, és kijelentette: a lehető legrosszabb döntést hozta meg, amikor “ezt a legalja csőcseléket” nevezte ki miniszternek. Véleménye szerint ez is azt jelzi, hogy Albin Kurti azt szeretné elérni, hogy ne maradjanak szerbek Koszovóban.

Koszovó 2008-ban USA támogatással nyilvánította magát függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a területet.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább