Sport

A szélsőjobboldali Szürke Farkasok tetoválását hordja Mesut Özil

A 34 éves volt német válogatott focistáról eddig azt lehetett tudni, hogy a török elnök, Erdogan híve.

Meglepő fotót posztolt a legendás, 92-szeres német válogatott focista személyi edzője, Alper Aksac törökországi edzőtermükből. Ami szembetűnő: Mesut Özil bőrén egy zászló látható három félholddal, alatta egy üvöltő farkas sziluettje. Az új tetoválás a hírhedt szélsőjobboldalinak nevezett Szürke Farkasok nevű szervezet szimbóluma.

A 34 éves, Németországban született Özil eddig Erdogan török elnök iránti lojalitásáról volt ismert. A 2018-as oroszországi világbajnokság előtt fotózkodott is a vezetővel, viselkedése és Erdogan melletti állásfoglalása élénk vitákat váltott ki Németországban az integrációról.

Az Erdogannal való kapcsolatát (a török elnök még az esküvőjére is elment) ért kritikákat követően Özil 2018 júliusában lemondott válogatottbeli tagságáról. Akkori nyilatkozatában a Németországban szerinte tapasztalt „rasszizmussal és a tisztelet hiányával” indokolta döntését.

Az Erdogan által is kedvelt Szürke Farkasok (amelynek pártja, az MHP a török elnök szövetségese) azonban más minőség: a szélsőséges szervezetnek a titkosszolgálat szerint csak Németországban több mint 11 ezer tagja van. A Wikipedia szerint ez Németország legnagyobb szélsőjobboldali szervezete.

A szervezet a múltban – főként a hetvenes években – számos erőszakos cselekményt és több száz gyilkosságot követett el.

A szervezet antiszemita és a cionizmusellenes, ellenségüknek tartják a zsidókat, az örményeket, a kurdokat, a görögöket, a kommunistákat (és az Antifa-t), a szabadkőműveseket, Izraelt, az EU-t, a Vatikánt és az Egyesült Államokat. Németországban a szervezetet a titkosszolgálat (az Alkotmányvédelmi Hivatal) figyeli. 2019 óta több EU-tagállam is szankciókat kezdett el bevezetni a Szürke Farkasok ellen. 2019 elején az osztrák belügyminisztérium betiltotta a szervezet jelképeinek – zászlajának és kézjelének – használatát.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább