Belföld

A szegedi Jobbikos bocsánatot kért “a roma, meleg és zsidó közösségektől”

Mert ez csak politikai eszköz…

A roma értelmiségiek által életre hívott 1 Magyarország Kezdeményezés Csongrád-Csanád megyei 2. választókörzetében, Szegeden tartott vitáján a jelen lévő roma szószólók bocsánatkérésre szólították fel Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét annak korábbi, erősen meleg-, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt- írja a mérce. A vitán a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Momentum jelöltjei is részt vettek.

Szegedi Dezső, az est moderátora a vita vége felé azt mondta:

„Ha már diszkriminációról beszélünk, fel kell tennem a kérdést: Tóth Péter képviselő úr pár évvel ezelőtt olyan politikai megnyilvánulásokat tett, amelyek a roma közösségekre, a meleg honfitársainkra és a zsidó honfitársainkra nézve méltánytalanok voltak.”

Szegedi Dezső itt egy korábban napvilágot látott, Tóth Péter által készített prezentációról beszélt, amiben Tóth egy tervet mutatott be arról, hogy hogyan akarja kiszorítani a romákat a városból, valamint a képviselőjelölt korábbi posztjairól, melyekben a melegekről és a zsidókról is előítéletes, sokak által vállalhatatlan hangnemű gondolatokat fogalmazott meg.

Tóth Péter korábban tömegével tett közzé rasszista mémeket, „b*bsiző”, c*gányozó és “buz*zó” posztokat, amelyekről a 444 és a 24.hu is beszámoltak.

Tóth Péter a kérdésre, hogy fenntartja-e az állításait, módosult-e a hozzáállása, látásmódja, illetve, hogy mi történt a kijelentései óta, elmondta: szerinte a legfontosabb, ha valamit kifogásolnak, ha van egy gondolat, amiről azt gondolja, hogy nem helyes, akkor először megvizsgálja az okokat.
Elmondta, hogy a konkrét eset itt egy szegedi „legendás önkormányzati házzal” kapcsolatos, aminek lakói a környékbeli lakásokban és boltokban „fosztogattak”. Szerinte ők hiába jelezték többször is a problémát, nem lépett a rendőrség. Azonban később a megyei cigány önkormányzattal sikerült párbeszédet folytatni arról, hogy hogyan lehet a helyzetet kezelni, arra megoldást találni. Hozzátette, tudja, hogy néha rossz, ha ki kell mondani ezeket a problémákat, de szerinte akkor tűnik el az előítélet, ha megoldást keresnek azokra.

Szerinte itt az látszott, hogy sokan beköltöztek az említett házba, akik jogalap nélkül tartózkodtak ott, és ők hozták magukkal a problémákat. Elmondta, hogy neki az a tapasztalata, hogy „a fiatalabb romák körében nagyon erős a drogprobléma, ami az összes többi bűnözési forma alapja”. Itt ismét a közönségtől kért megoldást arra, hogy mit tegyen képviselőként azért, hogy a fiatal romák ne legyenek kitéve a drog jelentette veszélynek.

Szegedi Dezső a képviselőre reagálva elmondta, egyrészt nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy hogyan viszonyul korábbi, kisebbségek ellen tett kijelentéseihez a jelölt, másrészt felhívta Tóth figyelmét arra, hogy a kollektív bűnösség elve politikai bűn, így nem lehet felelőssé tenni a helyi roma közösségeket egyesek tetteiért.
Majd újra rákérdezett egyértelműen a képviselőnél arra, hogy fenntartja-e a korábbi szavait.

„Nem. Elnézést kérek, ha valakit megsértettem ezzel” -válaszolta Tóth Péter, de hozzátette azt is, nem emlékszik arra, hogy mi volt korábbi megnyilvánulásaiban olyan, ami a cigányságra vonatkozott, szerinte sok mindent félreértelmeznek, ami egy „politikai eszköz”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább