Kiemelt Külföld

A szaúdiak riasztották az amerikaiakat, mondván, Irán 48 órán belül megtámadhatja őket

A szaúd-arábiai hírszerzés szerint Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja az országukat

– mondta három amerikai tisztviselő az AP-nek. A lehetséges támadás miatti aggodalmak azóta fokozódtak, hogy Joe Biden amerikai elnök éles kritikával illette Teheránt a tüntetések erőszakos leverése miatt, valamint azért, mert Irán több száz drónt küldött Oroszországnak az ukrajnai háborúban való felhasználásra.

A hírszerzés információi szerint a támadás „hamarosan vagy 48 órán belül” megtörténhet.

Az Egyesült Államok is aggódik

„Aggodalommal tölt el minket a támadás lehetséges veszélye, és folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal a katonai és hírszerzési csatornáinkon keresztül”

– fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács közleménye. Majd hozzátették, hogy habozás nélkül fel fognak lépni érdekeik és partnereik védelme érdekében a régióban.

Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára szerint az amerikai katonai tisztviselők is aggasztónak tartják „a térségben uralkodó fenyegetettséget”.

Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége és konzulátusa egyelőre nem adott ki sem riasztást, sem útmutatást a Szaúd-Arábiában vagy Közel-Keleten tartózkodó amerikai állampolgároknak.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia már 2019-ben összetűzésbe került Iránnal.  Akkor azzal vádolták az országot, hogy ők álltak a Szaúd-Arábia keleti részén végrehajtott támadás mögött, ami miatt felére csökkent a szaúdi olajkitermelés, és az energiaárak megugrását idézte elő. Irán tagadta, hogy támadást hajtott volna végre Szaúd-Arábiában, de később ugyanolyan háromszög alakú, bombát szállító drónokat találtak a helyszínen, amilyeneket most Oroszország az ukrajnai háborúban használ.

Forrás: Index

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább