Gazdaság Külföld

A spanyol kormányfő szerint törvénytelen elszakadásról népszavazást tartani

(A kép a 2017-es katalán függetlenségi népszavazáson történt.)

Pedro Sánchez spanyol kormányfő szerint sértik a nemzetközi törvényességet a tervezett népszavazások, eredményüket pedig a nemzetközi közösség sosem ismeri el.

Spanyolország mindig támogatni fogja Ukrajna “függetlenségét, szuverenitását és területi integritását” – jelentette ki, hozzátéve, hogy most van leginkább szükség a demokratikus országok egységére.

A spanyol kormányfő szuverenitással kapcsolatos kijelentése azért nevetséges, mert 2017-ben a katalán függetlenségi népszavazáson a spanyol hatóságok erőszakkal igyekeztek megszakítani a szavazást, amely következményében többszáz szavazó sérült meg. A katalán kormány a spanyol állami fellépést a Franco-diktatúrához hasonlította. Az Ukrajnában tartandó népszavazást is nem véletlenül fogják illegitimnek tekinteni, hiszen a 2017-es katalán népszavazáson az emberek 92 százaléka szavazott a függetlenségre.

Pedro Sánchez jelenleg attól fél, hogy Oroszország teljesen beszünteti az Európába irányuló fölgáz szállítást, “egy autokrata azon szándéka miatt, hogy az energiát háborús fegyverré alakítsa a világ, és különösen Európa zsarolására”. Az meg sem fordul a fejében, hogy pont az EU által okozott szankciókra és az ukránok felfegyverzésére reagál ezzel Oroszország…

Véleménye szerint fel kell készülni a legkedvezőtlenebb forgatókönyvekre is, és ennek érdekében készenléti tervek alkalmazását sürgette.

A spanyol miniszterelnök figyelmeztetett arra, hogy a legújabb orosz döntések hatással lehetnek az árak alakulására, és tovább súlyosbíthatják a nyersanyagárak növekedése miatti élelmiszerválságot.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább