Külföld

A seriffet támadják, amiért Isten áldását kérte

Vallásilag nem semleges…

Panaszt nyújtott be egy seriff ellen egy civil szervezet, amiért hivatalos közösségi oldalán többször is keresztény tartalmú üzenetek osztott meg-számol be a hírről a V4NA hírügynökség.

Imafelhívásokat, bibliai idézeteket és más vallásos tartalmú üzeneteket is megosztott közösségi oldalán az egyesült államokbeli Virginia Bland megyei seriffje, Jason Ramsey, aki ellen ezért panaszt nyújtott be a Freedom From Religion Foundation (FFRF) nevű civil szervezet.

A szervezet egyébként számos alkalommal felszólalt már Isten említése ellen.

Alabamában azért indított pert ateisták egy csoportja, mert a szavazáshoz szükséges regisztrációs lapon szerepel az „Isten engem úgy segéljen” mondat. A perben a Freedom From Religion Foundation van segítségükre, és azt vallják, hogy a vallásszabadság nem csak a valláshoz való jogot jelenti, hanem az attól való szabadságot is. A mostani perrel éppen azt akarják elérni, hogy a formanyomtatványokat úgy készítsék el, hogy az megfeleljen azoknak is, akik nem tudnak felesküdni Istenre.

Ugyanez az alapítvány, az FFRF volt egyébként az is, amelyik tavaly azt akarta elérni a floridai Brevard megyében, hogy eltávolítsák a rendőrautókról az „Istenben bízunk” feliratokat (In God We Trust). Az ottani seriff azonban megtagadta ezt, nem volt hajlandó behódolni a vallási kisebbség előtt – már csak azért sem, mert ez a mondat a mottója nem csak Florida államnak, de az Egyesült Államoknak is.

Most Jason Ramsey seriffet támadják, amiért Isten nevét merte említeni bejegyzéseiben. A szervezet ügyvédje szerint lakossági bejelentésből értesültek arról, hogy a seriff ilyen tartalmú üzeneteket tesz közzé. Ezek azonban a FFRF szerint elidegenítik azokat, akik nem tartják magukat kereszténynek, mégis a Bland megyei közösség tagjai.

A seriff egyébként olyan bejegyzéseket tett közzé, melyekben például köszönetet mond embereknek. Ezen bejegyzések végén pedig gyakran a „God Bless!”, vagyis „Isten áldjon” szófordulattal élt.

De a FFRF szerint azzal is hibát követett el, hogy húsvétkor Jézus feltámadásáról posztolt, így kívánva mindenkinek kellemes ünnepet.

A szervezet célja, hogy emlékeztesse a seriffet arra, hogy a törvény előírja, hogy köztisztviselőként vallásilag semlegesnek kell maradnia.

A panaszra a seriff úgy reagált, hogy jogi véleményt kért a megye ügyvédjétől. Hozzátette, továbbra is elkötelezett vallási meggyőződése mellett, és csalódottságát fejezte ki „a többséget irányítani akaró kisebbség” viselkedése miatt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább