Külföld

A romániai romák a kirekesztésük ellen szólaltak fel

A romákkal szembeni előítéletek és kirekesztés ellen emeltek szót a romániai roma közösségek kongresszusának szervezői vasárnap Bukarestben, míg a rendezvényen meghívottként felszólaló Marcel Ciolacu kormányfő és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is összefogásra és hatékony önszerveződésre bíztatta a – népszámlálási adatok szerint 3,4 százalékos lakosságarányt kitevő – nemzeti kisebbség képviselőit.

Az Agerpres hírügynökség szerint a rendezvényt kezdeményező Pro Európa Roma Párt (PRPE) hívására és annak jelképeit viselve több mint 4000 küldött érkezett buszokkal vasárnap a román fővárosba a roma közösségek kongresszusára. Az esemény alkalmából kiadott kiáltványában a PRPE felidézte: a romák több száz évig rabszolgaságban éltek, a második világháborúban pedig tömeges deportálást szenvedtek el, de az elnyomó és diszkriminatív bánásmód ellenére lojális polgárai maradtak Romániának.

„A történelem során őseink a többségi lakossággal vállvetve áldozták fel magukat a román állam területi épségéért és szuverenitásáért. Bár román állampolgárok vagyunk, saját országunkban még mindig idegenekként kezelnek bennünket, a társadalom fekete bárányának tekint bennünket, és minden rosszért minket hibáztatnak, anélkül, hogy értékelnék a roma nép történelmi hozzájárulását Románia kultúrájához és fejlődéséhez” – idézte az Agerpres a roma párt kiáltványát.

Nicolae Paun, a kongresszust szervező Pro Európa Roma Párt elnöke azt hangsúlyozta, hogy a roma közösség jövőképét népszerűsítő, 4150 küldött részvételével megszervezett esemény országos és európai szinten is egyedülálló, és azt kérte Marcel Ciolacu miniszterelnöktől és a többi jelen levő politikustól, hogy figyeljenek oda a roma közösségek problémáira, kéréseire.

A kongresszus résztvevőit romani nyelven köszöntő Ciolacu rámutatott, a szegénység és az oktatáshoz való hozzáférés problémájának megoldása nemcsak a roma közösség számára fontos, hanem az ország jövője szempontjából is jelentőséggel bír.

„Azt akarom, hogy a Romák Romániáért elnevezésű programjuk szerves része legyen annak a társadalmi szerződésnek, amelyet a román államnak fel kell vállalnia minden polgárával szemben (…) Önök romák, de mindenekelőtt románok. Legyenek egységesek, legyenek felelősek, és dolgozzunk együtt azért, hogy Románia olyan ország legyen, amilyennek szeretnénk!” – idézte az Agerpres a román miniszterelnök felhívását.

Kelemen Hunor beszédében kiemelte, ha a magyarok és a romák „nem lettek volna türelmesek Romániában, lehet, hogy teljesen másképp állnának a dolgok”. Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott a romák által az 1990-es marosvásárhelyi események alatt tanúsított szolidaritásért. „Sosem fogjuk elfelejteni” – jelentette ki. Ugyanakkor arra buzdította a romákat, hogy vállalják fel identitásukat, nyelvüket, etnikumukat és kultúrájukat, mert így senki sem kerülheti meg őket.

„Úgy gondolom, hogy messze meghaladjátok a romániai magyarok számát, az első helyen álltok (a kisebbségek között), de nektek kell akarni és felmutatni, milyen erősek vagytok! Meg kell szerveznetek magatokat, a közösségeiteket, a roma pártot és akkor hatékonyabbak lesztek” – bíztatta a romák képviselőit az RMDSZ elnöke, hozzátéve: egy 10 százalékos roma, 7 százalékos magyar és 6 százalékos kisebbségi frakcióval a parlamentben a kisebbségek megkerülhetetlenné válnának a bukaresti kormányalakításnál.

A legutóbbi, 2021-es adatokat rögzítő romániai népszámláláson – amelyen a 19 milliós ország két és fél millió polgára nem vallott nemzetiségéről – az ismert nemzetiségű lakosság 3,44 százaléka vallotta magát romának. A PRPE felhívta a figyelmet, hogy a romák országos számarányuknál sokkal magasabb – több mint tízszázalékos – arányt képviselnek a legfiatalabb, 20 év alatti lakosság körében, és jelentős szerepük lesz az ország jövőjének formálásában.

A romáknak – a többi 16 hivatalosan elismert (nem magyar) kisebbséghez hasonlóan – jelenleg egy képviselőjük van a bukaresti parlamentben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább