Belföld

A Nyugatnak nem tetszik, hogy hazánk elmélyíti a kapcsolatait és sikeres megállapodásokat köt az energiabiztonságának érdekében

Diplomáciai nagyüzembe kapcsolt a hétvégén a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök egy sor külföldi vezetőt fogadott a hétvégén Budapesten, aminek során Szerbiával, Törökországgal, Azerbajdzsánnal, Katarral, Türkmenisztánnal, Kirgizisztánnal és Üzbegisztánnal is erősödtek hazánk kétoldalú kapcsolatai.

A találkozókat követően a nemzetközi sajtó leginkább azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború közepén a magyar kormányfő igyekszik biztosítani az olcsó földgázellátást országa számára – írja a Magyar Nemzet.

„A nacionalista miniszterelnök Törökország, Szerbia, Katar és számos közép-ázsiai ország vezetőjét fogadja, ami az ország keleti befolyási övezet felé való sodródásának jele” – fogalmaz a hírcsatorna. A Euronews azt is megjegyzi, hogy Orbán Viktor az atlétikai világbajnokságot használja fel a kapcsolatok fellendítésére, amikor nézők milliói figyelnek Magyarországra.

A Gazete Duvar török politikával foglalkozó hírportál szerint az Európai Unión belül kritikaként fogták fel Orbán Viktor azon kijelentését, hogy meghívta barátait a nemzeti ünnepre – hiszen ezek szerint Magyarország barátait már nem Nyugaton, hanem Keleten kell keresni.

A hírportál pozitívumnak könyveli el, hogy Ankara és Budapest stratégiai együttműködése sikeresen működik például olyan területeken, mint a a két ország NATO-n belüli összehangolt fellépése – amit Svédország csatlakozási folyamatának megindítása is tükröz –, vagy az, hogy Törökország folyosót nyit Magyarországnak az iszlám világra.

Mindezen túl nemcsak Azerbajdzsán és Törökország járul majd hozzá hazánk energiaellátásának garantálásához, Szijjártó Péter azt is közölte, Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább