Külföld

A német védelmi miniszter szerint “Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra”

Vasárnap Litvániában tett látogatást a balti országban állomásozó NATO-katonáknál Christine Lambrecht német védelmi miniszter.

Lambrecht a feltett újságírói kérdésre reagálva kijelentette, hogy Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra a regionális biztonság kérdésében.

Lambrecht azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Oroszország a héten javaslatot tett a NATO-nak a kelet-európai biztonsági helyzetre vonatkozóan, átadott két megállapodás-tervezetet a konfliktus oldása érdekében.

Moszkva egyebek között azt szeretné, ha a felek közösen kötelezettséget vállalnának a vitás kérdések békés rendezésére, tartózkodnának a fenyegetéstől, és megerősítenék, hogy nem tekintik egymást ellenségnek. Washington pénteken közölte, hogy egyeztetni fog európai szövetségeseivel és partnereivel a kezdeményezésről.

Moszkva javaslatának azonban előzménye, hogy Oroszország mintegy százezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és feszültté vált a katonai helyzet Kelet-Európában. Lambrechtnek védelmi miniszterként ez az első külföldi látogatása.

A litvániai NATO-erők Ruklában állomásoznak az 550 fős német kontingens vezetésével. De hasonló NATO-kötelékek vannak a többi balti országban és Lengyelországban is 2017 óta Oroszország elrettentésére egy esetleges megszállási kísérlettől.

“A diplomácia és az elrettentés eszközével meg kell oldanunk ezt a feszült helyzetet, amelyben vagyunk, meg kell vitatnunk egymással az orosz javaslatokat, de Oroszország nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-partnerekre” – hangoztatta Lambrecht.

A német miniszter találkozott litván védelmi miniszter partnerével, Arvydas Anusauskasszal, aki felhívta a figyelmét arra, hogy a balti országok és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi orosz területen Moszkva tízszer annyi katonát állomásoztat, mint ahány NATO-katona van a litvániai NATO-zászlóaljban. Anusauskas szerint képtelenség teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket Oroszország javaslataiba beleírt, ezért el kell utasítani ezeket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább