Gazdaság Külföld

A német lakosság nem fűthet majd megfelelően

Németország egyik legnagyobb intézményi lakástulajdonosa a következő hónapokban több százezer lakója számára tekeri lejjebb a fűtést, köszönhetően annak, hogy egyre kevesebb gáz érkezik Oroszországból – írja a Portfolio.

A Vonovia, amely 1 millió bérlőjével Németország legnagyobb lakásszolgáltatójaként tartja számon magát, csütörtökön közölte, hogy megpróbál „a lehető legtöbb gázt megtakarítani”, hogy felkészüljön a mélyülő energiaválságra. A korlátozások a lakások 55%-ára vonatkoznak, és további értesítésig tartanak – közölte egy szóvivő. Az nem derült ki, hogy pontosan mennyivel is tekerik lejjebb a fűtést.

A lépés jól illusztrálja, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az emberek egyre inkább a bőrükön érzik a kormányuk által már hivatalosan is „gázválságnak” titulált krízist.

Az energiaválság mértékét jelzi, hogy pénteken Németország egyik legnagyobb áramszolgáltatója – az Uniper – a „jelenlegi gázellátási korlátozások” következményeként kormányzati mentőcsomagot kért. A német törvényhozók ezen felül támogatásukról biztosították a széntüzelésű erőművek reaktiválására vonatkozó terveket, hogy így is spóroljanak a gázon.

A napokban rengeteg olyan hír látott napvilágot Németországból, melyekben kormányzati szervek próbálják felkészíteni a lakosságot a potenciális téli gázellátási problémákra. Ma reggel például a gazdasági minisztérium felől érkeztek tanácsok a fogyasztók felé, hogy miként spórolhatnának az energián. A tanácsok között a gyorsabb zuhanyzás, az okos zuhanyzófej használata, a szárítógép mellőzése ugyanúgy megtalálható, mint a hűtési hőmérséklet magasabbra, a fűtésinek pedig az alacsonyabbra tekerése.

Németország mellett más uniós tagállam is hasonló spórolási taktikákkal készül a télre: Spanyolországban a középületeket télen például nem szabad 19 foknál melegebbre fűteni, nyáron pedig 27 alá nem mehet a klíma. Olaszországban hasonlóan az iskolákban és a közigazgatásban a fűtés csökkentését tervezik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább