Külföld

A német belügyminiszter arra kéri a helyi muszlimokat, kevésbé legyenek antiszemiták

Az antiszemitizmus elleni erőteljesebb fellépésre kérte a németországi muszlim szervezeteket a német belügyminiszter a Funke médiacsoport által kedden közzétett interjúban, nem sokkal a nap folyamán kezdődő, kétnapos Németországi Iszlám Konferencia (DIK) előtt.

Nancy Faeser leszögezte: a szervezeteknek fel kell lépniük a zsidóellenességgel szemben és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az antiszemitizmus ne terjedjen tovább.

„Fel kell emelniük a szavukat a zsidó-és Izrael-ellenességgel szemben a pénteki imákon, a közösségekben és a közösségi médiában fenntartott oldalaikon” – jelentette ki.

Hozzátette: az ügyben néhány csoport részéről „világosabb beszédet” vár.

Bár elmondta, hogy Németország „semmilyen módon nem lehet felelős az iszlamista terrorért”,  és aláhúzta: Berlin nem az iszlám, hanem az iszlamisták ellen lép fel, és emlékeztetett arra, hogy az általánosítás minden formája megosztást és kirekesztést eredményez.

„Az ilyen téves általánosítások a muszlimokkal szembeni ellenségességhez vezetnek, mely szintén országunk egyik fő gondja” – jelentette ki.

A kedden kezdődő Németországi Iszlám Konferencián – mely idén a Társadalmi béke és demokratikus kohézió: harc az antiszemitimus és iszlamofóbia ellen a társadalmi megosztottság korában címet viseli – Faeser mellett részt vesz Christian Wulff volt német államfő, Lisa Paus családügyi miniszter és Reem Alabali-Radovan, a szövetségi kormány menekültügyi és társadalmi integrációs kérdésekkel foglalkozó megbízottja is.

Mindeközben kedden a bajor rendőrség 17 embert – két nőt és 15 férfit – állított elő, akik a gyanú szerint antiszemita megjegyzéseket tettek az interneten – a többi között a zsidók elgázosítására biztattak és Adolf Hitler képét is közzétették – és ünnepelték a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadását. A 18 és 62 év közötti gyanúsítottak telefonjait és laptopjait is lefoglalták.

„Sajnos sok, Németországban zsidó életére nyomja rá a bélyegét az antiszemitizmus, a Hamász Izrael elleni terrortámadásának pedig szintén megvolt a maga hatása” – mondta Michael Weinzierl, Bajorország gyűlöletbűncselekményekért felelős ügyosztályának rendőrfelügyelője, kiemelve: nagyon fontos megmutatni a zsidóknak és az izraelieknek, hogy Bajorországban megvédik őket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább