Uncategorized

A mesterséges intelligenciának is megvan már a képessége a felfedezésre?

A tudományos kutatás mesterséges intelligenciával történő segítése már két évszázada foglalkoztatja az emberiséget. Eddig főként úgy gondoltuk, hogy a számítógépek csak azt adják vissza, amire utasítjuk őket. Vagy ez a nézet ma már meghaladottnak tekinthető?

Okosnak okos, legalábbis annak tűnik, de vajon a mesterséges intelligencia innovatív módon képes-e újat alkotni, vagy legalábbis ebben érdemben segédkezni. A téma ráadásul egészen a számítástechnika hajnaláig nyúlik vissza. Ada Lovelace, a brit viktoriánus korszak jeles matematikusa az elsőnek tartott számítógépes program elvi megalkotásakor már elmerenghetett ezen. Több mint 180 esztendeje, 1843-ban ugyanis leírta, hogy a számítógépek nem képesek új dolgok létrehozására, csupán azt tudják visszaadni, amire mi utasítjuk őket.

Nagyon fontos kérdés – különösen az utóbbi évek informatikai, technológiai fejlődésének tükrében –, hogy Lovelace eredeti nézete vajon ma is ugyanígy érvényes-e a legújabb mesterséges intelligenciákra alkalmazva is.

A kritikus szemléletű kutatók ugyanis mind a mai napig azt tartják: a gépek csak azt hajtják végre, amit mi mondunk nekik.

Ada Lovelace és Charles Babbage munkája, az Analytical Engine nevű gép anno ezen a téren is úttörő volt.

Egy évszázaddal később Alan Turing, az elektronikus számítógépek egyik atyja ismét felvetette a kérdést. 1950-ben írt cikkében azonban már próbálta megcáfolni Lovelace álláspontját, hangsúlyozva, hogy a gépek sok esetben képesek lehetnek meglepetéseket okozni. Pedig a magyar Neumann János Amerikában épített programozható számológépe, az első modern értelemben vett komputer akkor még csak ötesztendős volt.

Eltelt mintegy hét évtized, a mai gépek pedig egyre inkább képesek lenyűgözni minket. Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT például szépírói képességeivel kápráztatja el az embereket, a DALL-E, a Midjourney és hasonló társaik pedig a végső soron „beléjük táplált” képek, képi elemek és sémák okos összekeverésével, mixelésével készítenek néha furcsa, de sok esetben egyenesen lenyűgöző képeket. Bizonyos esetekben tehát a MI tényleg képes művészként, vagy akár egyfajta feltalálóként funkcionálni már ma is.

Ilyenek ma az MI-találmányok

Érdekes példa Stephen Thaler, a Scentient.ai társalapítója, a DABUS nevű masina „atyja”, aki nagy port kavaró kijelentéseivel osztja meg a világ technológia iránt fogékony közvéleményét. Tavaly ősszel két olyan találmány szabadalmi bejelentését nyújtotta be, amelyeket valójában nem ember, hanem neurális hálózat alkotott. Ezeket a bejelentéseket azonban elutasították azzal az indokkal, hogy a feltalálónak embernek kell lennie. A Nature Machine Intelligence folyóiratban és a neves Wired szaklapban megjelent cikk azért óvatosan kezeli Thaler állításait, különösen azokat, hogy DABUS, amely valójában egy ChatGPT-hez hasonló chatbot, végtére is érző lény, illetve feltaláló is egyben.

https://www.wired.co.uk/article/stephen-thaler-ai-copyright-suits-is-trying-to-show-his-bot-is-sentient

 

Példák a MI segítségével született találmányokra:

– Douglas Lenat MI-kutató egy különleges és bonyolult társasjátékra tanította meg az MI-t, még az 1980-as években.

– John Koza „feltalálógépe” a 2000-es években (többek között) rendszert alkotott a gyárak hatékonyabbá tételére.

– Erős, új antibiotikumot alkotott halicin néven az MI az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói segítségével.

Hol tartunk most? Hogyan szabályozható az MI?

A fentihez hasonló, géppel segített innovációk, ötletek szabadalmaztatása azonban vadonatúj kérdéseket vet fel a szellemi tulajdonjogok területén. Ahogyan a mesterséges intelligencia lassan, de biztosan bekúszik életünk számos területére, úgy hozhat forradalmi változásokat a találmányok világában is. Ebben az új korszakban a hagyományos innovációs folyamatok és a hozzájuk kapcsolódó szabályozási keretek – lásd például az EU-s MI -szabályozást – érdemi kihívásokkal szembesülnek, hiszen bizonyos esetekben nem lesz könnyű eldönteni bizonyos esetekben, hogy maga a kutató, a kutatócsoport, vagy éppen a mesterséges intelligenciát fejlesztő tudósok-vállalatok lesznek-e az így létrejövő szellemi termékek jogtulajdonosai.

A MI által létrehozott vagy segített találmányok védelme kapcsán így tehát új típusú szellemi tulajdoni jogi formákra lehet szükség, amelyek megfelelően tükrözik, továbbá kezelik is a technológia fejlődésének ezen régi-új dimenzióját.

Ez a paradigmaváltás pedig arra késztetheti a jogalkotókat, a szakértőket és a piaci szereplőket, hogy újragondolják a szabadalmi jogokat, a szerzői jogi védelmet és a találmányokkal kapcsolatos egyéb szellemi tulajdoni jogokat. Az MI által létrehozott vagy elősegített innovációk esetében felmerülhet továbbá a tulajdonjogok kérdése, hiszen ezek a találmányok gyakran túllépik a hagyományos emberi gondolkodás kereteit. Így tehát az MI mint esetleges „társszerző” vagy „társfeltaláló” új jogi és etikai kérdéseket vet fel.

A távolabbi jövő kérdései

Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy a jövőbeli innovációk terén az MI jogi-erkölcsi szerepe továbbra is vita tárgya marad. Vajon az MI önmagában képes „feltalálni”, vagy csupán egy eszköz, amely kiemelkedő segítséget nyújt az emberi kreativitás és problémamegoldó képesség mellett? Ez a kérdés a mesterséges intelligencia fejlődésével együtt egyre inkább égetővé válik.

Mindenesetre, amit biztosan mondhatunk, az az, hogy az MI új távlatokat nyit a találmányok világában, alaposan megkérdőjelezve a hagyományos kreatív folyamatokat. Ez az emberek és gépek közti dinamikus interakció azonban nem egyszerűen új technológiai megoldásokhoz vezethet el, hanem az innovációs folyamat gyökeres átalakulását is magával hozhatja.

(Makronóm blog)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább