Külföld

A magyar himnuszt sem lehetett elénekelni a munkácsi magyar középiskola tanévnyitóján

A legnagyobb kárpátaljai magyar középiskola pénteki tanévnyitóján az intézmény törvénytelenül kinevezett új ukrán vezetése a magyar himnuszt sem engedte elénekelni és minden magyar nemzeti szimbólumot, a trikolor magyar zászlókat is eltávolították az iskola udvaráról.

Folytatódik a Baloga család ámokfutása Munkácson.

A tantestület az újabb magyarellenes akcióra erős választ adott. A google fordító nyegleségének köszönhetően, mivel az előzetesen bekért fordítás nem tűnt problémásnak egy gyermek elszavalhatta Reményik Sándor Templom és iskola című versét, amit a tanári kar a vezetéssel szemben felállva némán hallgatott végig.

A vers után egy kislány piros-fehér-zöld gyertyát tett le az iskola ukrán igazgatója és igazgató-helyettese elé.

“Minél jobban próbálnak elnyomni, annál erősebbek leszünk, annál erősebben fogunk küzdeni iskolánk magyar identitásának megőrzéséért” – mondta az iskola tanára, Popovics Pál.

Előbb egyik napról a másikra, mondva csinált indokokkal eltávolították a magyar igazgatót, Schink Istvánt, aki 17 éve vezette sikeresen és eredményesen a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolát.

Schink bírósághoz fordult, az elsőfokú határozat szerint vissza is kellett helyezni az intézmény élére. Ez persze nem gátolta meg a magyarellenes városvezetést, hogy néhány hét elteltével indoklás nélkül újra felmentsék posztjáról.

Pauk Marija személyében olyan ukrán nemzetiségű igazgatót neveztek ki a magyar iskola élére, akinek nem csak kötődése nincs Munkácshoz, az intézményhez, egy szót nem beszél magyarul, hanem szakmailag is tapasztalatlan, eddig egy óvoda vezetője volt. Pauk Marija egy szintén ukrán helyettessel is erősített, szintén iskolavezetésben tapasztalan személyt magával hozva – írja a Pesti Srácok. Az már a múlt heti tantestületi gyűlésen kiderült, hogy drasztikus magyartalanításra készülnek. Már szeptembertől ukrán osztályt akartak indítani és több tantárgyat szándékaik szerint már ebben a tanévben ukránul tanítottak volna.

Ezt végül a tantestület ellenállásának köszönhetően sikerült visszaverni.

A revans nem maradt el. Csütörtökön tartották a pénteki tanévnyitó megbeszélését a szervezők. Az igazgató-helyettes itt vehemensen közölte, hogy nem érdeklik a korábbi szokások, a magyar himnusz nem hangozhat el és semmilyen magyar szimbólumot nem akar meglátni. Egyébként a magyar zászlókat is eltávolíttatta az iskola udvaráról és ukrán lobogókat tűzetett ki.

Popovics Pál, az iskola tanára, aki szülőként is érintett, lapunknak elmondta, váratlan de annál ütősebb választ kapott a vezetés.

„Mondtuk nekik, hogy egy vers is el szokott hangozni az évnyitókon. Persze azt akarták tudni, milyen versere gondoltunk, annak fordítását is bekérték. Reményik Sándor Templom és iskola című versének google fordítóval készített ukrán változatát adtuk át, amit mivel nem értettek, jóvá hagytak” – mesélte Popovics Pál.

A tanévnyitó így rendkívül megható pillanatokkal végződött. Egy fiú tanuló – Popovics fia – elszavalta a Templom és iskolát, amit a tanári kar az iskola vezetéssel szemben felállva, néma méltósággal hallgatott végig. Több szülő is csatlakozott hozzájuk, majd a vers végén a csoportból egy kislány lépett elő – Popovics lánya – kezében trikolor gyertyával, amit letett az asztalra az iskolaigazgató és helyettese elé, ahová már előzőleg kihelyeztek egy feszületet.

A történeteket a megjelent szülők áhitattal, az ukrán iskolavezetők ajtócsapkodással fogadtak.

„Nekünk az egyetlen esélyünk az, ha hallatni tudjuk a hangunkat, ha ki merünk állni és az ellenállásunkat fel merjük mutatni. Minél jobbam próbálnak ledarálni, elnyomni bennünket, ez az összetartás, ez az erő amit most magunkban érzünk, annál erősebb lesz” -jegyezte meg Popovics Pál.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább