Külföld

A libsi média szerint a „fehérek felsőbbrendűségének” szócsöve Virginia első fekete női alkormányzója

Hatalmas vereséget szenvedtek a demokraták Virginia államban, miután a keddi választásokban a republikánus Glenn Youngkin megnyugtató fölénnyel megnyerte a kormányzóválasztást.

Helyettese a jamaikai származású Winsome Sears, férjével együtt  az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált. A jobboldali politikus az első fekete nő – ráadásul republikánus -, akit megválasztottak Virginia államban. Győzelmi beszédében Sears bírálta a liberálisok kritikai fajelmélettel kapcsolatos nézeteit, és üzent a demokratáknak, akik szerint az Egyesült Államokban a fehér rasszista elnyomás még mindig meghatározó:

Ha eddig nem tűnt volna fel, fekete vagyok, és fekete voltam egész életemben – mondta.

Ehhez képest a választások után az MSNBC műsorában mint a „fehér felsőbbrendűség” terjesztőjeként szidalmaták.
Csütörtök esti műsorában az MSNBC-s Joy Reid ragaszkodott ahhoz, hogy a republikánusok ne az országban tapasztalható rasszizmus csökkenésének jeleként hirdessék Sears történelmi jelentőségű megválasztását. Vendége, Michael Eric Dyson szociológus és politikai kommentátor még tovább ment, és elítélte Searst, mint a „fehér felsőbbrendűség” eszméinek bábját.

„Egy fekete száj mozog, de egy fehér eszme fut át egy olyan figura nyelvének kifutóján, aki igazolja és legitimálja a fehér felsőbbrendűségi gyakorlatot” – vádolta az akadémikus.

A probléma az, hogy fehér felsőbbrendűséget akarnak hasbeszélő effektussal… Tehát az, hogy egy fekete arc beszél a fehér felsőbbrendűség örökségének nevében, nem újdonság.
Miután kedd este egy szoros versenyben legyőzte a demokrata kihívó Hala Ayala-t a főkormányzói helyért folytatott versenyben, Sears gyorsan igen sok követőt szerzett mind a támogatók, mind a kritikusok körében. Utóbbiak egy „megdöbbentő” felvétellel jöttek elő, ahol az egykori tengerészgyalogos gyorsan elsütött egy puskát a lőgyakorlaton. Sears és csapata remek érzékkel és mémek sokaságával reagált a kritikusokra.

Reid és Dyson „fehérek felsőbbrendűségéről” szóló retorikája egyre gyakoribb a baloldali kritikusok körében, ezt a tropust vetették be Larry Elder,  fekete konzervatív rádiós műsorvezető ellen, aki a kaliforniai visszahívásos választásokon indult, és végül vesztett a hivatalban lévő kormányzóval, Gavin Newsommal szemben. Az MSNBC csütörtök este hasonlóan fogalmazott, mint a Los Angeles Times, amely augusztusban egy véleménycikkében Eldert a „fehér felsőbbrendűség fekete arcának” nevezte.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább