Gazdaság Külföld

A lett parlament betiltotta az orosz gázimportot

A lett parlament betiltotta az orosz gázimportot csütörtökön. Az energiatörvény módosításával a saeima elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását.

Az új szabályozás értelmében az ország nem importálhat földgázt Oroszországból. A rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy 2023. január 1-jéig felfüggeszti az orosz gázimportot.

A jogszabály egyúttal kötelezte a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból. A törvény értelmében a szolgáltatónak legkésőbb augusztus 31-ig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti gáztározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1-je és következő év április 30-a között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója. Azonban az ukrajnai háború miatt a balti ország felfüggesztette az orosz importot, és jelenleg főként a szomszédos Litvániából szerzi be az energiahordozót. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább