Külföld

A lett miniszterelnök egész Európára nézve kockázatosnak tartja Prigozsin Fehéroroszországba történő száműzését

Kockázatot jelent Európára nézve a fehéroroszországi száműzetés felajánlása a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak – figyelmeztetett Krisjanis Karins lett miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt csütörtökön.

„Ez a fenyegetés valószínűleg nem közvetlen katonai támadást jelent, inkább az Európába ismeretlen céllal történő beszivárgás veszélye nőne meg” – tette hozzá a lett államfő.

Karins azt is elmondta, hogy a meghiúsult oroszországi lázadás után ismeretlen számú, magasan képzett Wagner-zsoldos várhatóan csatlakozik Prigozsinhoz a Lettországgal határos országban.

„Figyelemmel kísérünk mindent, ami Fehéroroszországban történik” – mondta Karins, és szót emelt az Európai Unió külső határainak biztonságosabbá tétele érdekében is.

Litvánia határvédelmének megerősítésével válaszolt a biztonsági kihívásra Oroszországgal, valamint Fehéroroszországgal közös határszakaszain. Agne Bilotaite litván belügyminiszter csütörtökön utasítást adott a balti ország határvédelmi szerveinek a beutazók iratainak, illetve vízumainak tüzetesebb ellenőrzésére.

Bilotaite hangsúlyozta, hogy Litvánia kész lezárni is az érintett határszakaszokat, amennyiben a biztonsági helyzet ezt követelné meg.

Július 11-12-én Vilniusban rendezik meg a NATO-csúcstalálkozóját, ugyanakkor balti országok és Lengyelország is jelentősen korlátozta az orosz, illetve fehérorosz állampolgárok beutazását az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. A vilniusi belügyminisztérium adatai szerint az idén már 1200 fehérorosz, illetve 1300 orosz állampolgárt utasítottak vissza a litván határon, amely egyben az Európai Unió külső határa is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább