Belföld Gazdaság

A kormány szerint az olcsóbb benzin, Márki-Zay szerint a kisebb autó a megoldás

A kormány szerint az olcsóbb benzin, Márki-Zay szerint a kisebb autó a megoldás – így állunk most a benzinárakkal

Dobogós a hazai benzinár az olcsósági listán, de csirkecombból és zöldpaprikából is lényegesen többet vásárolhatunk minimálbérből, mint 2010-ben. Összefoglaló elemzésünk (második rész).

Hatalmas politikai viták zajlanak mostanában az inflációról, a rezsi árakról, a lakossági energia áráról és az üzemanyagok áráról. Az ellenzék támadja a rezsicsökkentést, az üzemanyagárak plafonjának bevezetését, valamint a minimálbéreket. A baloldali „kapitány” szerint nem megoldás az üzemanyagárak befagyasztása. Márki-Zay Péter később azt magyarázta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”.

A Mandiner novemberben grafikonsorozatot indított arról, hogy mennyit vásárolhattunk a mindennapi élethez elengedhetetlen árucikkekből 2010-ben s mennyit most. A teljesebb kép érdekében mindent terméket kétszer vizsgáltunk meg, egyszer a minimálbérhez, egyszer az átlagbérhez viszonyítva. Második összefoglaló cikkünkben az üzemanyagok, azaz a benzin és a gázolaj árait vesszük górcső alá.

A lakosság által vásárolt üzemanyagok közül a 95-ös benzin ára 2002-2010 között 51%-kal emelkedett, a gázolajé pedig 58%-kal a KSH hivatalos adatai szerint. Mindkettő emelkedése magasabb volt, mint az időszaki összesített infláció. 2002-ben a benzin fogyasztói átlagára 223 Ft/liter volt, 2010-ben 336 Ft/literre emelkedett, a gázolajé 2002-ben 202 Ft/liter volt, ami nyolc évvel később már 320 Ft/liter volt.

2020-ban mindkét üzemanyagfajta szinte ugyanazon az árszinten volt, mint 2010-ben. A benzinnek a 359 Ft/literes ára mindössze 7%-kal volt magasabb, mint az évtized elején, a gázolajnak pedig a 372 Ft/literes ára csupán 16%-os emelkedést mutatott. Mindkét árucikk emelkedése jóval az évtized összesített inflációja (25,7%) alatt maradt. Az üzemanyagok ára 2012-ig jelentős ütemben emelkedett, elérte a 450 Ft/litert is, majd 2016-ig folyamatosan csökkent egészen 300 Ft/literig.

2016-tól egészen az idei év elejéig a 400 Ft/liter alatti sávban maradt.

Üzemanyagárak terén az idei évben világszerte jelentős áremelkedés volt tapasztalható, főleg a koronavírus hatására. Emiatt a növekedés miatt a magyar fogyasztói ár is megnőtt. A magyar államnak nagyon kis mozgástere van az uniós szabályozásokon belül arra, hogy az üzemanyag árát csökkentse. A jövedéki adó mértékének meghatározásában is például kereteket ír elő az unió. Mivel eddig is a kereteken belül az egyik legkisebb jövedéki adó volt a benzinen hazánkban, ezért el tudtuk érni azt, hogy a benzin esetében a hazai árak voltak az egyik legkisebbek már az utóbbi években, s a gázolajnál is az alsó közepes árfekvésbe tartoztunk.

Ilyen előzmények mellett döntött úgy a magyar kormány, hogy három hónapra 480 Ft/liter áron maximálja az üzemanyagok árát, november 15-től. December 20-tól – a legutolsó elérhető adatok szerint – a benzin átlagára már 474,4 Ft/literre, a gázolaj pedig 472,3 Ft/literre csökkent.

Ezzel az unióban Bulgária és Románia után nálunk a legolcsóbb a benzin,

illetve Málta, Bulgária és Románia után a negyedik legolcsóbb a gázolaj.

Hollandiában jelenleg a magyar ár másfélszerese a benzin átlagos fogyasztói ára, de például Ausztriában is 516 Ft/liter, Horvátországban 534 Ft/liter, Szlovákiában pedig 536 Ft/liter.

Nézzük meg, hogy az üzemanyagok árváltozása és az átlagkeresetek/minimálbérek emelkedésének együttes hatására mennyivel vásárolhattunk 2021-ben több benzint és gázolajat mint 2010-ben!

 

Nagyobb felbontásért kattintson jobb egérgombbal a képre, majd válassza a „Kép megnyitása új lapon” opciót!

Benzin

Ahogy korábban írtuk, egy liter 95-ös ólommentes benzin átlagára 2010-ben 336 forint volt. A havi minimálbérből akkor 179 litert lehetett volna venni, magyarán – természetesen egy átlagos személygépjárművel számolva – egy ember három és félszer tudta volna a kocsijának a tankját teletölteni. Egy havi átlagkeresetből pedig 395 litert lehetett volna venni, azaz közel nyolcszor tudtuk volna a kocsinkat teli tankolni.

2021. november 15-től a benzin és gázolaj maximalizált fogyasztói ára 480 forint literenként. Így a 2021-es minimálbérből 232 liter benzint lehet vásárolni, ami közel öt átlagos tanknak felel meg. A 2021 augusztusi átlagkeresetből pedig 591 liter benzint lehet vásárolni, ami tizenkét teljes átlagos tanknak felel meg.

A benzin ára hiába növekedett 43%-ot 11 év alatt, a minimálbér mértéke valamint a nettó átlagkerestünk is az elmúlt évek gazdaságpolitikájának hatására jóval többet s gyorsabban nőtt. Így

a megvásárolható mennyiség közel másfélszeresére nőtt.

Összehasonlításként, ahogy korábban említettük, a baloldali kormányok alatt, 2002-től 2010-ig a benzin ára 51%-ot emelkedett.

Gázolaj

Korábban írtuk, hogy egy liter gázolajnak 2010-ben 320 forint volt az átlagára. A minimálbérből így 188 litert lehetett volna venni, ami közel 4 teljes átlagos személygépkocsi tanknak felel meg. Az átlagkeresetből pedig 414 litert, ami több, mint 8 átlagos gépkocsitanknak felel meg. Az idei árplafon miatt így a minimálbérből már 232 litert tudunk vásárolni, ami immáron közel 5 teljes tanknak felel meg. Az idei augusztusi átlagkeresetből pedig 591 litert tudunk vásárolni, ami immáron 12 teljes tanknyi.

Ugyan a gázolaj ára 50%-kal növekedett az elmúlt 11 év alatt, de a minimálbér jóval gyorsabb ütemben nőtt, így csaknem negyedannyival több gázolajat tudunk venni most, mint a baloldali kormányok idején.

Az átlagkereset pedig még ennél is nagyobb arányban nőtt, azaz több, mint másfélszer annyi gázolajat tudunk venni most mint tizenegy éve.

Az üzemanyagárak – a koronavírust megelőzően az évtizedben – relatíve stagnáltak, emiatt többen engedhették meg maguknak a személygépkocsi-használatot. Amikor a szegénység vagy társadalmi kirekesztődést mérik egy országban, annak egyik szempontja az, hogy a társadalom mekkora része nem engedheti meg magának azt, hogy személygépkocsit tartson. Ez az arány 2010-ben 23,4% volt, míg a legutolsó, 2020-as adat már ennek majdnem a fele, 13,5%. Az a javulás nem csak a százalékos számban érhető tetten. Hazánkban 2010-ben 2 millió 984 ezer személygépkocsi volt a közúton, míg 2020-ra már majdnem harmadával több, 3 millió 921 ezer.

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább