Belföld

A kormány reakciója Weberre: A gáztározók magyar kézben maradnak

Palkovics László tárcája, a TIM reagált az atv.hu-nak Manfred Weber vasárnapi, az EU-ba érkező földgáz „kötelező“ beszerzéses és elosztásos ötletére, és az Orbán Viktor elleni támadására is.

„A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad. Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség” – reagált az atv.hu megkeresésére a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az Atv azt követően küldte el a kérdéseiket a TIM-nek, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában azt mondta: „Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban”. Emlékeztettek: a „kötelező érvényű energiaszolidaritás” jegyében Weber azt is felvetette: az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni és a földgázbeszerzést is közösen kellene végezni az EU-tagországoknak.

Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott Magyarországról.

„A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában” – tudatta válaszában a TIM. Weber azt is nyilatkozta az interjúban: „elege van” abból, hogy Orbán Viktortól függnek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések. Kérdésükre a technológiai és ipari tárca részéröl erre azt írták: „Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról.

Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára”.

Közben már mi is elemeztük Weber kommunista időket idéző ötletét.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább