Uncategorized

A kormány elveheti a benzinkutat attól az üzemeltetőtől, aki nem tartja be a szabályokat

A szombat éjjel megjelent kormányrendelet szerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk. És kötelesek normál üzemanyagot árulni, ha ezt két napnál hosszabb ideig nem teszik, akkor viszont kötelesek üzemszünetbe lépni. Amelyik kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül (de csak ideiglenesen) átadhatja egy másik üzemeltetőnek.

Csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy hétfőtől, november 15-étől három hónapig 480 forinton befagyasztotják a 95-ös benzin és a dízelolaj árát. Ez még aznap este megjelent a Magyar Közlönyben, és azt is világossá tették, hogy a kormány a kereskedőkre terheli át az árplafon okozta veszteséget. Kompenzálást nem kapnak, a szabályt megszegő kutakat pedig bezárják.

A szombat este közölt részletes szabály szerint

az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles üzemszünetet hirdetni, ha a fogyasztókat az említett két termékkel kiszolgálni „7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja”.

Az üzemszünet ideje alatt egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat. Ugyanakkor

más okból üzemszünetet nem hirdethet és a nyitvatartási időt sem rövidítheti.

A szabályszegésért 100 000 és 3 millió forint közti pénzbírság jár – fellebbezési lehetőség nélkül –, ismétlődés esetén egy nap és fél év közti eltiltás. A bírságot egy napon belül is többször is ki lehet szabni.

Vagyis ez azt jelenti, hogy a kutak üzemeltetői nem dönthetnek úgy: ideiglenesen (praktikusan a hatósági áras időszakra) bezárnak, mert a hatósági áras termékárusítás mellett nem éri meg nyitva tartani. Az új szabályozás mellett az sem járható út, hogy egy kút csak (nem hatósági áras) prémium üzemanyagot tart – hiszen ebben az esetben viszont köteles üzemszünetet hirdetni.

Ha az üzemeltetőt átmenetileg eltiltják a működéstől, a kereskedelemért is felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

kijelölhet egy másik, „a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére”, és ilyenkor „az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek”.

Ő tehát jogosult az ottani eszközöket használni, az árukészletet eladni, ugyanakkor nem jogutódja a saját birtokából átmenetileg kizárt cégnek. Az esetlegesen okozott károkat azonban az átmeneti használó köteles megtéríteni az eredeti tulajdonosnak, mert „a birtokába került épületet és tárgyi eszközöket rendeltetésszerűen és az általában elvárható gondossággal” kell használnia.

A benzinkutak üzemeltetőinek írásban be kell jelenteniük, ha más kutak bezárása vagy eltiltása esetén azok üzemeltetésére vállalkoznak, ehhez az anyagi, technikai és ellátási képességük és az engedélyük megvan. A miniszter ezek közül jelöli ki azt, aki az említett esetekben átveszi a működtetést.

Mindez a veszélyhelyzet fennállásáig érvényes.

Forrás:HVG

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább