Belföld

A kórházi várólisták csökkenését ígéri a DK

A kórházi várólisták csökkenését ígérte az ellenzéki összefogás pártjainak kormányra kerülése esetére Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője keddi budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

A kórházi várólisták akkor fognak csökkeni, ha a szavazók április 3-án olyan új kormányt választanak, amelyik létrehozza az önálló Egészségügyi Minisztériumot – mondta az ellenzéki politikus.

Oláh Lajos arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány alatt nőttek a várólisták. Hozzátette, van olyan gerincműtét, amelyre a két héttel ezelőtti információk szerint még több mint 1200 napot kellett várni.

A politikus, aki az esemény előtt találkozott a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatójával, elmondta, hogy az ott kapott tájékoztatás szerint a járvány első négy hullámában az intézmény dolgozóinak mintegy tíz százaléka fertőződött meg koronavírussal. Most azt valószínűsítik, hogy az omikron ideje alatt gyakorlatilag mindegyikük el fogja kapni – tette hozzá.

A képviselő közölte, hogy szeretett volna látogatást tenni a koronavírus-osztályon, de erre egy kormányzati döntés miatt nem kapott engedélyt.

Az viszont jó hír, hogy gyakorlatilag egy kezemen meg tudom számolni, hány beteg tartózkodik koronavírussal intenzív osztályon – mondta.

Oláh Lajos arra is kitért, hogy az orvosi munkaerőhiányt az egészségügyben leginkább az intenzív aneszteziológia, a bőrgyógyászat és a reumatológia sínyli meg, míg a nővérhiány 10-15 százalékos.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább