Külföld

A kiskorúakat is besorozza az ukrán rezsim

Az ua-reporter információja szerint az ukrán Miniszteri Kabinet elfogadta a mozgósítás szabályait erőteljesen szigorító 1487 számú rendeletet.

A dokumentum értelmében már a 16. életévüket betöltő fiataloknak is kötelező a katonai nyilvántartásba vétel. A 17 éveseknek pedig meg kell jelenniük a hadkiegészítőkben. A katonai nyilvántartásba vételt és a sorkötelesek, tartalékosok nyilvántartását pedig tovább szigorították.

A katonai nyilvántartásba vétel azoknak a nőknek is kötelező, akik az egészségügyben és a gyógyszerészi szakmákban dolgoznak. A többiek saját elhatározásból vetethetik fel magukat a listára.

Az ukrán külképviseleteknek kötelező listázni a külföldre menekült hadköteleseket és intézni azok hazaküldését Ukrajnába.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a külképviseleteknek ebben az ügyben semmilyen valódi hatalma nincs. Nem kötelezhetnek más országban élőket, hogy vonuljanak be az ukrán seregbe, viszont azok az állampolgárok is bűncselekményt követnek el, akik tudatosan kibújnak a katonai nyilvántartásba vétel alól. Őket 8500 hrivnyáig terjedő pénzbírsággal, de akár egy év szabadságvesztéssel büntethetik.

Amennyiben pedig a behívót kézhez kapók nem jelennek meg a toborzó irodában a szabály szerint katonaszökevénynek minősülnek, amiért az ukrán BTK 336. cikke értelmében 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztés a büntetés.

Természetesen az ukrán rezsim ezeket a pénzbírságokat és börtönbüntetéseket csak Ukrajna területén élőkre tudja kivetni. A külföldön tartózkodók számára ez csak annyit jelent, ha nem térnek haza harcolni, akkor a jövőben sem térhetnek vissza, mert akkor a börtön várna rájuk…

Ukrajnában a munkába állás vagy továbbtanulás esetén a munkaadó vagy a tanintézmény köteles ellenőrizni a katonai nyilvántartásba vételt és csak az azon szereplőket alkalmazhatják vagy vehetik fel. A rendelet értelmében a szabályt indokolatlanul megszegők közigazgatási bírságot fizetnek, amely összege jelenleg 850-től 1700 hrivnyáig terjed.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább