Külföld

A kettős állampolgárokat is besorozhatják majd az orosz hadseregbe

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég friss törvényt fogadott el, amelynek értelmében a kettős állampolgárokat is besorozhatják majd az orosz hadseregbe – számolt be róla a The Moscow Times.

A mobilizáció az új rendelet értelmében már azokra is kiterjed, akik állandó letelepedési engedéllyel rendelkeznek Oroszországban, valamint már besorozhatják azokat is, akik nem rendelkeznek semmilyen állampolgársággal, vagy éppen kettős állampolgárok.

Az eddigi szabályok értelmében a kettős állampolgárokat nem lehetett besorozni, ez viszont most egy tollvonással megváltozik.

Oroszország annak ellenére módosított a besorozás szabályain, hogy a korábban bejelentett részleges mozgósítást lezárták. Mindez előrevetíti, hogy amennyiben nem sikerül áttörést elérni Ukrajnában, vagy nem valósul meg a békeszerződés, akkor egy újabb mozgósítási hullám jöhet.

A 2020 januári adatok szerint azon emberek száma, akik orosz, illetve emellett egy másik állampolgársággal is rendelkeznek, eléri az 543 ezer főt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább