Külföld

A kazah elnök katonai segítséget kért az Oroszország vezette katonai szövetségtől

Szövetségeseink katonai segítségére van szükség a “terrorista bandák” akcióinak megfékezéséhez a Kazahsztánban zajló erőszakos polgári zavargások közepette – közölte az elnök.

 

A kazah elnök segítséget kért az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezettől (KBSZSZ) az országot sújtó erőszakos zavargások miatt, azt állítva, hogy “terroristák” szállták meg a stratégiai létesítményeket országszerte.

 

A tüntetőket nemzetközi terrorista bandáknak nevezte, akik szerinte külföldön kaptak komoly kiképzést és a Kazahsztán elleni támadásukat agressziónak lehet és kell tekinteni – mondta az elnök.

 

Röviddel Tokajev beszéde után az ország legnagyobb városának Almatinak hatóságai közleményben tudatták, hogy “terrorellenes” műveletet indítottak a városban, amelynek célja a “rend helyreállítása”, valamint “a jólétünket és jövőnket fenyegető terrorista és banditista cselekmények megállítása”.

 

Korábban tüntetők törtek be Almati polgármesteri hivatalába

 

Botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők szerdán megrohamozták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe.

 

A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett útján állni a mintegy ezer embernek.

 

Lemondott a kormány

Az elnök elfogadta a kormány lemondását, miután a cseppfolyósított-gáz árának emelkedése miatt tüntetéshullám söpört végig az országon, ami a rendőrséggel való összecsapásokhoz vezetett.

(Oroszhírek)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább