Külföld

A katolikus egyház „nem áldhatja meg a melegek kapcsolatát”

De a Vatikán felszólítja a papságot, hogy tisztelettel és érzékenységgel fogadják a saját nemükhöz vonzódó híveket.

Papok és a katolikus egyház más lelkészei nem adhatják áldásukat azonos nemű párok kapcsolataira, illetve ha mégis így tesznek, az áldások érvénytelenek – így foglalt állást a Vatikán, egészen pontosan a katolikus tanításokat felügyelő Hittani Kongregáció.

Ferenc pápa jóvá hagyta az állásfoglalást, amit azért adtak ki, mert néhány országban – az Egyesült Államokban, Németországban – kezdett elterjedni az a gyakorlat, hogy lelkészek házasság helyett áldásukat adták egynemű párok kapcsolataira.

A New York-i LGBTQ közösség szervezetének (New Ways Ministry) ügyvezető igazgatója, Francis DeBernardo szerint „ez az állásfoglalás jól mutatja, a Vatikán mennyire elszakadt a nyájától, mennyire nincs kapcsolatban a a katolikus hívőkkel. Nincs tisztában azzal, hogy a társadalomban nem csak elfogadják, de ünneplik és áldjak az azonos nemű párokat. Azt mutatja, a Vatikánban egy torz kép rögzült.”

A Hittani Kongregáció szerint a döntés célja nem igazságtalan diszkrimináció, hanem csupán a katolikus rítusra való emlékeztető.

A Kongregáció elismerte, hogy az ilyen áldások mögött homoszexuális személyek befogadásának őszinte vágya áll egyházi személyek részéről, mégsem engedélyezhetők. A hivatalos álláspont szerint a férfi és a nő közti házasság szentség, és az áldások a házasság szentségével kapcsolatosak, így nem terjeszthetők ki azonos nemű párokra.

Bár a Vatikán továbbra sem áldaná meg ezeket a házasságokat, a rendelet felszólítja a papságot, hogy tisztelettel és érzékenységgel fogadják a saját nemükhöz vonzódó híveket. A rendelet kimondja továbbá, hogy egyházi áldás továbbra is jár az LMBTQ híveknek, amennyiben “kimutatják az akaratot, hogy az egyházi tanításoknak megfelelően kívánnak élni”. (humen/euronews/TWP)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább