Kiemelt Külföld

A Homokomando-ra támadtak Wroclaw-ban is

Pár napja Gdanskban érte őket támadás…

Pár napja Gdanskban a szabadban sportoló LMBTQ aktivistákra támadt rá egy csoport. A hatóságokat este hét után riasztották, hogy a helyi Reagan parkban egy csapat rohanta le és bántalmazta a két férfit. Az Onet hírportál tudósítása szerint a két áldozatot kórházba szállították a támadás után, az elmenekült csoport tagjait pedig a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresi a rendőrség.

A Gazeta Wyborcza úgy tudja, hogy a Homokomando nevű LMBTQ sportegyesület tagjaira támadt rá hangosan buzizva az agresszív csoport. A sportegyesület hetente tart edzéseket a parkban, és mint mindig, most is vittek magukkal egy szivárványzászlót. A Facebookon közzétett közleményükben azt írják, mintegy 30 maszkos férfi támadt rájuk, de ennek ellenére is kitartanak.

Gdańsk polgármestere, Aleksandra Dulkiewicz közleményében azt írja, dühöt és szégyent érez a támadás miatt, és felhívja a lakosságot, hogy ne legyenek közömbösek a homofób támadásokkal szemben, és állítsák meg a gyűlölet gyorsuló gépezetét. Bix Aliu, az Egyesült Államok varsói nagykövetségének ügyvivője a Twitteren ítélte el a „gyűlölet-bűncselekményeket” .

A gdański támadást követően több lengyel és külföldi nagyvárosban szolidaritási akciót hirdettek. A „Mától együtt edzünk” nevű eseményen Brüsszeltől Varsóig tucatnyi településen vonultak ki a parkokba a homofób indíttatású erőszak ellen tiltakozók közösen sportolni.

Katowicében és Varsóban azonban a rendőrség név szerint összeírta a résztvevőket, és ahogy a sportszervezet a Facebookon írja, ezt kizárólag az ő esetükben tették meg a hatóságok, másokkal nem foglalkoztak. És miközben a katowicei sportnapra nyolc autóval is felvonultak a rendőrök, addig Wrocławban megismétlődött a gdański támadás.

Ismét egy csapat, maszkos férfi rohanta meg a sportolókat, a Staromiejskim parkban személyi sérülés azonban ezúttal nem történt, mert a résztvevőknek sikerült elmenekülniük.

A támadás után nem sokkal egy kitakart arcú csoportkép jelent meg a nacionalista és radikális katolikus  Összlengyel Ifjúság nevű szerveztet Facebook-oldalán a „Milyen volt a mai edzés?” felirattal. A kép egyértelműen a helyszínen készült, és a posztban a Homokomandót is megjelölték. (forrás)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább