Külföld

A hivatalos amerikai álláspont szerint az orosz támadás mindig holnap várható

Amerikai diplomaták szerint bármelyik percben bedobhatnak az oroszok egy hamis, kreált ürügyet, ami mégis alapot szolgáltatna a támadás megindításához. Moszkva azt állítja, hogy elvezényli csapatai egy részét az ukrán határról, hiszen az átfogó, nagyszabású hadgyakorlatok véget értek. Ennek bizonyítására olyan videókat jelentettek meg, amelyen Krím-félszigetet páncélosok hagyják el. Nyugati vezetők azonban továbbra is szkeptikusok a visszavonással kapcsolatban-írja az Index.

Az oroszoknak érdemi lépéseket kellene tenniük a feszültség enyhítésére

– mondta Biden elnök szerda este, amikor telefonon egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral. Ugyanakkor magas rangú amerikai tisztségviselők azt mondják, hogy bár Moszkva igyekszik meggyőzni a világot arról, hogy csökkentik a mozgósított haderő létszámát, ám a kivonultak helyére mintegy hétezer fős egység érkezett és jelenleg már mintegy 150 ezer orosz katona állomásozik végig az ukrán határ mentén. A BBC-nek nyilatkozott az ukrán elnök is, aki azt mondta

orosz csapatvisszavonást nem láttunk, csak hallottunk róla.

Volodimir Zelenszkij annak kapcsán beszélt, hogy szerdán Ukrajnában meghirdették az Egység Napját, amikor országszerte mindent fellobogóztak és ennek az ünnepnapnak az apropóját az adta, hogy amerikai hírszerzési források szerint szerdán hajnalban kellett volna megindulni az orosz inváziónak. Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO főtitkár a katonai szövetség védelmi minisztereinek tanácskozásán úgy vélte, hogy eddig a NATO sem tapasztalta a feszültség csökkenését Ukrajna környékén annak ellenére, hogy Oroszország nemrégiben a határ közelében állomásozó csapatainak visszavonását jelentette be. A főtitkár szerint a bejelentéssel szemben Oroszország növelte a csapatok számát, ezt műholdfelvételek bizonyítják.  Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a katonai erő alkalmazásával Oroszország “új normát” vezetett be, vitatva az európai szuverenitás és biztonság alapvető elveit. Stoltenberg azt is hozzátette, a tagországok védelmében a NATO további szárazföldi erőket telepít a szövetség keleti, délkeleti régióiba. A NATO megbizta a parancsnokait, hogy dolgozzák ki a harccsoportok telepítésének részleteit a szövetség délkeleti szárnyára válaszul Oroszország katonai építkezésére. Az intézkedés megelőző jellegű, arányos, és nem szolgálja a helyzet elmérgesedését, illetve ezek nem fenyegetik Oroszországot. Az amerikai külügyminiszter is kétkedésének adott hangot az orosz bejelentés nyomán. Anthony Blinken azt mondta az ABC Newsnak, hogy nagy különbség van aközött amit Moszkva mond és amit valójában csinál. És amit most látunk az semmiképpen nem nevezhető jelentős csapatkivonásnak.

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok azzal vádolták csütörtökön a kijevi kormányerőket, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy Ukrajna fegyveres erői durván megsértették a tűzszüneti rendszert, nehézfegyvereket használtak, amelyeket a minszki megállapodások értelmében vissza kellett volna vonni. Oroszország a héten azt közölte, hogy a tervezett hadgyakorlatok befejezése után visszavonja csapatai egy részét az Ukrajnával szomszédos területekről. Kijev szerint erre nincs bizonyíték, az Egyesült Államok pedig azt közölte, hogy gyanúja szerint Moszkva valójában akár hétezer katonával még meg is növelte erői számát a térségben.

(Index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább