Külföld

A hitelminősítők szerint csődben van Ukrajna

Az ország az IMF segítségével szeretne kimászni a bajból, de a valutaalap segítsége sem lenne elegendő.
Az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítők szerint csődben van Ukrajna, miután a héten az ország hitelezői 20 milliárd dollárnyi kötvény kapcsán állapodtak meg a törlesztések két éves befagyasztásáról, ami Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint 6 milliárd dollárt spórol az országnak – számolt be a szervezetek pénteki döntéséről a Reuters.

Az S&P az ukrán adósbesorolást így a korábbi CC/C-ről SD/SD-re vagyis szelektív csődre rontotta, miután a hitelek restrukturálásával kapcsolatban megjelent feltételek a cég kritériuma szerint kimerítik a csőd fogalmát.

A Fitch osztályzata C-ről RD-re, vagyis korlátozott csődre romlott, miután a törlesztések halasztása a Fitch szerint is csődnek számít.

Az S&P nem csupán a devizaadósság kapcsán rontotta az ukrán kilátásokat, de az ország saját valutájában is.

Az orosz invázióból adódó makroökonómiai és fiskális nyomás miatt ez az osztályzat CCC+/C-re a korábbi B-/B-ről.

Nem meglepő hát, hogy Volodimir Zelenszkij gazdasági főtanácsadója, Oleg Usztenko pénteken arról beszélt a Reutersnek, hogy egy 5 milliárd dolláros IMF-hitel segíthetne az ország további hitelezőit megnyugtatni és további hitelekre sarkallni.

Mint elmondta, egy nagyjából 18 hónapos IMF csomag horgonyként szolgálhatna egy nagyobb 15-20 milliárd dolláros hitelhez, mely segíthetné, hogy Ukrajna átvészelje az orosz invázió okozta válságot.

A tanácsadó, alig két héttel azt követően nyilatkozta ezt, hogy az ukrán jegybankelnök Kirilo Sevcsenko még két vagy három évre szeretett volna akár 20 milliárd dollár értékű hitelhez jutni a valutaalaptól. Ez azonban a különleges helyzetben elérhető források határánál is jóval magasabb összeg és az adósság fenntarthatóságával kapcsolatban is vetett fel kérdéseket az IMF-nél.

Ezért most Usztenko már a 2015-ös, Krím orosz elfoglalását követően alkalmazott 40 milliárd dolláros finanszírozási csomagot vetette fel alapul, melyből az IMF csak 17,5 milliárd dollárt vállalt, míg a maradékot további hitelezők állták. A valutaalaptól érkező 5 milliárd dollár azonban hasonló a korábbi finanszírozásokhoz, ám más szereplők, például az EU vagy az Egyesült Államok és más országok számára katalizátorként szolgálhat.

Az orosz invázió hatására csak az országon belül 7 millió menekült van, és az ukrán gazdaság kilátásai sem rózsásak, ugyanis az idén 35-45 százalékot zuhanhat, miközben havi 5 milliárd dolláros rés keletkezett a költségvetési oldalon.

A 29 milliárd dollárnyi ígért nyugati segély mindössze harmada érkezett mindeddig meg az országba. A törlesztések befagyasztása ellenére szeptemberben Kijevnek 635 millió dollárt még mindig ki kell fizetnie az IMF részére.

Az IMF-hitel támogatói szerint a háborút megelőzően Ukrajnában történt előrelépés a költségvetési hiány és a korrupció mérséklése terén, ám a hitel ellenzői szerint a háború idején még a kisebb összegű kölcsön is aggályos, hiszen egy esetleges orosz győzelem kérdésessé teheti a törlesztést.

Noha a szervezetet a nyugat a hidegháború alatt már használta saját politikai céljaira, az ehhez a gyakorlathoz történő visszatérés gátat szabhat annak, hogy az IMF valóban globális szereplő legyen.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább