Külföld

A harkivi pride fesztivált a metróban tartották meg

A hagyományostól eltérő módon tartották meg Harkivban, Ukrajna második legnépesebb városában a pride fesztivált. Az utóbbi napokban az ukránoknak sikerült az orosz erőket visszaszorítaniuk a régióban, így a lakosok némileg fellélegezhettek, ezért bátorkodtak a felvonulás szervezői is megtartani a rendezvényt.

„Igaz, nem a felszínen, hanem a föld alatt a metróban” – számoltak be.

A szervezők szerint a pride célja nem az ünneplés, hanem az egyenlő jogok követelése és az erre való figyelemhívás. A régióban élő LMBTQ-emberek a háború miatt olyan problémákkal is szembesülnek, amelyekkel korábban nem. Például nincs joguk eltemetni a partnerüket – mivel Ukrajnában nem ismerik el őket házastársakként – , de nem gondoskodhatnak a seregbe bevonult, sérült vagy elhunyt szerettük gyermekeiről sem – írták.

„Ha a queer ukránok meghalhatnak az országért, akkor egyenlő jogaik is lehetnek ebben az országban” – idézte a buzi oldal Ruszlana Hnatcsenkót, a Sphere nevű leszbikus szervezet tagját, mely a harkivi pride egyik társszervezője volt.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a harkovi régióban régóta gondot jelent a „homofób orosz” propaganda, ezért ők „a pride-dal harcolni szeretnének az egyenlőtlenség és a sztereotípiák ellen”.

Idén a háborús körülmények miatt mindössze 30 aktivista vett részt az eseményen, míg tavaly 3000-en vonultak. A résztvevők ukrán zászlókkal és szivárványzászlókkal vonultak állomásról állomásra a metróban és hagyományos motívumokkal hímzett ukrán inget viseltek.

A felvonulás békésen lezajlott, csak egy incidens történt: a felszínen megtámadtak egy résztvevőt, aki hímzett ingben az ukrán zászlót fényképezte, így valószínűleg nem csak homofób, de ukránellenes indíttatása is lehetett a támadónak. A sérült résztvevő állapota kielégítő – írták.

A szervezők a háborús helyzet miatt nem akarták a hatóságokat terhelni, így nem hirdették meg nyilvánosan az eseményt. Mindössze 50 rendőr vigyázott a metróban a felvonulókra.

A pride-on megemlékeztek a háborúban meghalt LMBTQ-aktivistákról is…

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább