Külföld

A Hamász gratulált a táliboknak “az Egyesült Államok legyőzéséhez”

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet hétfőn “győzelemként” üdvözölte a tálibok afganisztáni hatalomátvételét, gratulált a táliboknak “az Egyesült Államok legyőzéséhez”.

“Gratulálunk a muzulmán afgán népnek az amerikai megszállás leveréséhez az afgánok teljes földjén, és gratulálunk a tálib mozgalomnak és bátor vezetésének ehhez a győzelemhez, amely az elmúlt 20 év hosszú küzdelmének a csúcspontja volt” – írta közleményében az iszlamista szervezet.

A Hamász sikereket kíván az afgán muszlim népnek és vezetőinek az egység, a stabilitás és a jólét elérésében Afganisztán és népe számára.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozza: az amerikai megszállás és szövetségeseinek pusztulása azt bizonyítja, hogy a népek ellenállása, elsősorban a palesztin nép harca győzelemre fog vezetni”- folytatták közleményükben. Ma győznek a tálibok, akiket korábban elmaradottsággal és terrorizmussal vádoltak.

A tálibok már okosabbak és realistábbak.

Szembenéztek Amerikával és ügynökeivel, és megtagadták a félmegoldásokat. A tálibokat nem tévesztették meg a demokrácia és a választások szlogenjei és a hamis ígéretek. Ez tanulságot jelent minden elnyomott nép számára”- írta Twitter fiókjában Músza Abu Marzúk, a Hamász politikai hivatalának egyik tagja.

A Hamász a közelmúltban fényképeket tett közzé, melyeken Iszmáil Haníjének, a szervezet vezetőjének a találkozója látható a tálibok küldöttségével, amelyre a katari Dohában, a tálibok irodájában került sor.
Egy meg nem nevezett palesztin újságíró szerint az afgán delegáció “gratulált” a Hamász vezetőjének szervezete “győzelméhez” a májusban Izraellel folytatott 11 napos hadműveletben.
“A tálibok diadala felbátorítja a palesztin ellenállás csoportjait, köztük a Hamászt is” – mondta a meg nem nevezett palesztin újságíró a lapnak. “Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei katonai képességeik ellenére legyőzhetőek.”

Ugyanakkor Ahmed Madzsdalani, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja kigúnyolta a tálibok győzelmét ünneplőket. Emlékeztetett rá, hogy a tálibok az afgán hadsereg ellenállása nélkül léptek be Kabulba, az afgán fővárosba, összhangban a velük tavaly aláírt dohai megállapodással, és az amerikai erők kivonásával Afganisztánból.
Madzsalani elítélte a tálibokat, olyan “sötét és brutális erőnek” nevezte őket, mint amilyen az Iszlám Állam és az al-Kaida. “Elsőként az arabok és a muszlimok fizették meg az árát ennek a szélsőségességnek és terrorizmusnak”- vélekedett a palesztin politikus.

Forrás : MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább